Arlanda Express spårade ur i lördags på väg mot flygplatsen. En förundersökning har nu inletts av polisen.
Arlanda Express spårade ur i lördags på väg mot flygplatsen. En förundersökning har nu inletts av polisen. - Foto: Pontus Lundahl / TT

Förundersökning efter urspårat Arlanda Express

Polisen inleder nu en förundersökning kring det urspårade Arlanda Express-tåget. Företaget A-train räknar nu med att återuppta trafiken från och med onsdag – dock med begränsad drift.


Arlanda Express-tåget färdades i omkring 150 kilometer i timmen när tåget spårade ur. Ombord fanns 67 personer varav två skadades och fick föras till sjukhus.

I dokument som SVT tagit del beskrivs att det fanns flera kända fel på rälsen vid just det parti där tåget spårade ur. Utredare ska bland annat enligt SVT konstaterat sprickor i en växel. Enligt Magnus Zetterberg, vd för A-train som driver Arlanda Express, har det funnits ett ärende den 9 maj som enligt honom inte haft något med ett besiktningsprotokoll att göra.

— Jag har inte sett dokumentationen som SVT har tillgång till. Jag tror de har blandat ihop vad som är ett besiktningsprotokoll och vad som inte är det, säger han till TT.

— Vi hade ett felärende den 9 maj där man fann en underhållsåtgärd och det åtgärdades. Vi har gjort en utredning själva och kommit fram till att när tåget spårade ur var detta felet redan åtgärdat.

Ansvarar för underhåll

Magnus Zetterberg säger att det nu handlar om en komponent som sitter under själva växeln som gått sönder.

— Vi har pratat med tillverkaren och den här komponenten har aldrig tidigare någonsin gått sönder enligt tillverkaren. Den sitter under växeln och är inte synlig vid en visuell besiktning.

Men det är ni som ansvarar för underhåll?

— Vi har ansvar att säkerställa underhåll av Arlandabanan. Den här komponenten finns inte med i några underhållsrutiner hos tillverkaren och komponenten ligger på ett sådant sätt att den inte går att inspektera. Den ska inte kunna gå sönder.

— Det är det som Haverikommissionen och tillverkaren ska utreda.

Förundersökning inledd

Polisen har samtidigt inlett en förundersökning om framkallande av fara för annan och vållande till kroppsskada.

— Vi välkomnar alla utredningar och vi kommer självklart bidra och tillföra all information som efterfrågas, säger Magnus Zetterberg.

Sedan olyckan skedde har man enligt Magnus Zetterberg arbetat dygnet runt för att få i gång trafiken igen. Nu är det också klart att driften ska vara igång från och med onsdag nästa vecka, dock med ett begränsat körschema där tågen ska gå i 30-minutersintervaller.

Det hela blir nu ett försäkringsärende, Magnus Zetterberg har inga uppgifter om slutgiltiga kostnader men räknar med över 100 miljoner kronor i förlorade intäkter och kostnader för bolaget. Haverikommissionens rapport förväntas samtidigt inte vara klar förrän om 6—12 månader.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.

200 miljoner till idrott för unga

1 timme sedan
Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

1 timme sedan
USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.