Många kvinnor i Sverige arbetar under stora delen av graviditeten, men alla kan inte det på grund av nedsatt förmåga eller riskfylld arbetsplats. Arkivbild.
Många kvinnor i Sverige arbetar under stora delen av graviditeten, men alla kan inte det på grund av nedsatt förmåga eller riskfylld arbetsplats. Arkivbild. - Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Utredare föreslår stärkt graviditetspenning

En färsk utredning vill se ett moderniserat och stärkt socialförsäkringsskydd för gravida med högre ersättningsnivåer.


"Den som blir med barn och har svårt att arbeta som vanligt ända fram till förlossningen får ofta sämre ersättning än om de blivit sjuka", skriver utredaren Kristina Nilsson, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, på Dagens Nyheters debattsida.

Graviditetspenningen är en ersättning för kvinnor som har nedsatt arbetsförmåga till följd av graviditet.

Utredningen, som nu läggs fram för regeringen, föreslår att pengens förmånsperiod förlängs till och med dagen före förlossningen och att inkomsttaket höjs till samma nivå som i sjukpenningen.

I dagsläget ger gravidpenningen som högst 837 kronor per dag, mot sjukpenningens 1 116 kronor.

"Förslagen gör att socialförsäkringsskyddet vid graviditet blir mer likt det skydd som finns vid sjukdom, vilket är viktigt ur jämställdhetssynpunkt", skriver Nilsson.

Dessutom föreslås en icke-behovsprövad graviditetspenning för de sista sju dagarna innan den beräknade förlossningen.

Förslagen beräknas kosta staten cirka 850 miljoner kronor per år.

TT
/
/
Senaste nytt

S: Sätt in militären mot gängen

Zlatan Ibrahimovic stoppas – får inte vräka hyresgäst på Östermalm

Zlatan Ibrahimovic blir inte av med hyresgästen han försökt vräka från huset på Östermalm – i alla fall inte än. Kronofogden går emot fotbollsstjärnans önskan, och väljer att invänta tingsrättens beslut.

Misstänkt dubbelmord i Norge

En person har efterlysts internationellt efter att två personer hittats döda i en lägenhet i den norska Kristiansand, skriver NTB.

Steg mot ny kärnkraft – men oklart när

Regeringen tar nu ett första steg för att göra det möjligt att bygga nya kärnkraftsreaktorer och på fler platser än i dag. Men klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vill inte spå när en första ny reaktor skulle kunna stå klar.

Solna: Polisen rapporterar om trafikbrott

"På fyra platser inom Solna kommun rapporterades fyra fordonsförare. Detta skedde melllan klockan 08:34 till klockan 10:34.", skriver polisen på sin hemsida.

Så mycket pengar kan du ha rätt till – om ditt barn har adhd

Tusentals barn diagnostiseras med npf-diagnoser varje år. Du som förälder kan ha rätt till flera tusen i ersättning från Försäkringskassan i ett så kallat omvårdnadsbidrag.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.