Giftet påverkar bins flygmönster och orienteringsförmåga och är förbjudet i EU.
Giftet påverkar bins flygmönster och orienteringsförmåga och är förbjudet i EU. - Foto: Johan Nilsson/TT

Förbjudet gift hittat i "bi-vänliga" blommor

Naturskyddsföreningen har hittat bekämpningsmedel som är giftigt för bin i blommor som marknadsförs som "bi-vänliga". Nu anmäls fallet till Kemikalieinspektionen.


— Vi vet att en tredjedel av våra vildbin är hotade och att det verkar vara så att ett bekämpningsmedel som är giftigt för bin fortfarande används är väldigt allvarligt, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Det förbjudna bekämpningsmedlet imidakloprid påverkar binas nervsystem. Bina kan drabbas av kramper och i värsta fall blir de paralyserade och dör.

Giftet hittades i två svenskodlade växter av arten röd solhatt på en handelsträdgård i Stockholm. Handelsträdgården marknadsför växten som "bi-vänlig" eftersom bin uppskattar blomman.

Upptäckten gjordes som del av en större studie där Naturskyddsföreningen undersöker förekomsten av bekämpningsmedel i prydnadsväxter.

— Vi vill undersöka om förbjudna medel fortfarande används. På de här två första analyserna som vi gjorde hittade vi det på en gång. Det gör oss oroliga, säger Karin Lexén.

Nu anmäler Naturskyddsföreningen fallet till Kemikalieinspektionen.

— Det är en röd flagga och det är viktigt att myndigheten kontrollerar att odlarna följer reglerna.

TT
/
Senaste nytt

Kommunen där du får 2 500 kronor för att skaffa barn: "Vi behöver fler"

Kungen på plats i Stenungsund: "Tack ock lov att ingen omkom"

Kung Carl Gustaf besökte på måndagseftermiddagen rasområdet i Stenungsund.

Mjölbaggar och möglig skinka på populära pizzerian

När miljöförvaltningen gjorde en inspektion på pizzerian Dirty doug upptäcktes möglig mat och mjölbaggar, skriver Göteborgs-Posten.

Jobben som kan försvinna – på grund av artificiell intelligens

I och med den tekniska utvecklingen och AI:s framsteg ser det mindre ljust ut för vissa branscher och yrken. World Economic Forum skriver om vilka yrkesgrupper som kan minska och rent av försvinna i framtiden.

Arbogakvinnans dotter avslöjar kusliga detaljen – som inte ens polisen känt till

Amanda Blomsterlund, 29, är dotter till en av Sveriges mest ökända brottslingar: Arbogakvinnan. Nu berättar hon om vad hennes mamma sa strax innan mordet och mordförsöket på Johanna Möllers föräldrar.

Ukraina: Rysk flottchef dödad

Befälhavaren för Rysslands flotta i Svarta havet, Viktor Solokov, finns bland de över 30 döda efter förra veckans attack mot flotthögkvartertet på Krim. Det uppger Ukraina nu officiellt.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.