Enligt Trafikverket borde vissa elsparkcyklar klassas som EU-mopeder för att få användas i trafiken. Arkivbild.
Enligt Trafikverket borde vissa elsparkcyklar klassas som EU-mopeder för att få användas i trafiken. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Din elsparkcykel kan vara olaglig att köra – säljs ändå: "Helt andra krav"

Bara en tredjedel av de populäraste elsparkcyklarna som går att köpa hos flera butikskedjor får enligt lag köras på allmän väg, rapporterar P3 Nyheter.


I sin sammanställning har man tittat på de mest sålda elsparkcyklarna hos fem av de marknadsledande återförsäljarna. Modellerna har undersökts utifrån transportstyrelsens krav på elsparkcyklar, som att den exempelvis endast får gå i max 20 kilometer i timmen och ha en maxbatterieffekt på 250 watt för att få köras på allmän väg.

Många elsparkcyklar olagliga att köra på allmän väg

Hans Cassepierre, utredare på väg och järnvägsavdelningen vid Transportstyrelsen, säger att det är svårt för folk att veta vilken elsparkcykel man ska välja om man vill använda den för att exempelvis köra till jobbet.

— Otroligt många springer till oss och läser upp vad det står på sidan eller berättar vad de köpt för cykel, men fortfarande fattas det jättemycket väsentlig information, säger Hans Cassepierre.

Netonnet, som är en av återförsäljarna, menar att de tar sitt ansvar och informerar kunderna men att det är viktigt att individen använder produkten på det sättet som är tänkt.

Enligt Hans Cassepierre borde vissa elsparkcyklar klassas som EU-mopeder för att få användas i trafiken.

— De har helt andra krav än cyklar. Swishar man fram i 30-40 på en elsparkcykel ska du ha körkort och den ska vara registrerad.

TT
/
Senaste nytt

Grodor kämpar för överlevnad: "Klimatfångar"

Lite uppåt på Asienbörserna

Det var lite uppåt på ledande Asienbörser på torsdagen efter några timmars inledande handel.

Kraftig brand i flerbostadshus i Ringarum

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerbostadshus med omkring nio lägenheter i Ringarum i Valdemarsviks kommun under natten till torsdagen.

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

2 timmar sedan
När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

2 timmar sedan
Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Flyger extremhögt – undviker överhettning

2 timmar sedan
Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.