Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Lena Hallengren (S) och klimat- och miljöpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg (S).
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Lena Hallengren (S) och klimat- och miljöpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg (S). - Foto: Claudio Bresciani/TT

S kräver plan inför den befarade sommarvärmen

Socialdemokraterna kräver att regeringen upprättar en handlingsplan inför sommaren som tros kunna bli lika varm och torr som sommaren 2018.


— Vi står åter inför en extremsommar med stor risk för bränder och torka, säger Lena Hallengren, S gruppledare i riksdagen.

— Den kan bli lika förödande som 2018.

S kräver att regeringen inrättar en så kallad beredskapsgeneral på regeringskansliet som ska ha kontakt med kommuner och länsstyrelser. Regeringen måste också ta fram en uppdaterad klimatanpassningsstrategi och skjuta till de resurser till länsstyrelserna som togs bort i vårändringsbudgeten, sammanlagt 61,5 miljoner kronor.

— Vi ser att den nya regeringen är passiv i arbetet att klimatanpassa Sverige, säger S klimatpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg.

Lena Hallengren pekar också på risken för att äldre drabbas av värmen och hon uppmanar såväl regeringen som kommunerna att ta sitt ansvar.

Under värmeböljan 2018 inträffade runt 700 extra dödsfall i Sverige och överdödligheten var som störst bland särskilt utsatta grupper som äldre personer.

Regeringen gick nyligen ut med en uppmaning till alla verksamheter inom vård och omsorg om att se över sina handlingsplaner och sin beredskap inför sommaren.

— Jag vill ändå understryka att det behövs mer, regeringen och Sverigedemokraternas underfinansiering av välfärden oroar i sammanhanget, säger Lena Hallengren.

TT
/
/
/
Senaste nytt

Polisen i Osby rapporterar om brand

Röda siffror på Wall Street

1 timme sedan
De ledande indexen på New York-börs levererade tunga minussiffror efter att tisdagens handel avlutats. Räntefrossa var en av förklaringarna.

Expert om ny SAS-plan: Bolaget kan räddas

1 timme sedan
SAS nya plan framåt kan rädda det krisande flygbolaget, enligt analytikern Jacob Pedersen. Det kommer naturligtvis att ta SAS genom processen, säger han. Samtidigt överraskas han av att bolaget inte har lyckas få in 9,5 miljarder i nytt kapital.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En person blev påkörd vid övergångsställe.", skriver polisen på sin hemsida.

Permobil-bunden kund kunde inte komma ut ur Coop: "Man är ju kund som alla andra"

2 timmar sedan
På en Coop-butik i Västerås kan inte rullstolsbundna, människor med permobiler och barnvagnar ta sig ut utan personalens hjälp.

Minst 20 döda i bussolycka i Italien

2 timmar sedan
Minst 20 personer, inklusive två barn, har omkommit sedan en buss fallit från en bro i Venedig i Italien på tisdagskvällen, uppger en talesperson för staden. Många är skadade och förda till sjukhus.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.