Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Lena Hallengren (S) och klimat- och miljöpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg (S).
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Lena Hallengren (S) och klimat- och miljöpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg (S). - Foto: Claudio Bresciani/TT

S kräver plan inför den befarade sommarvärmen

Socialdemokraterna kräver att regeringen upprättar en handlingsplan inför sommaren som tros kunna bli lika varm och torr som sommaren 2018.


— Vi står åter inför en extremsommar med stor risk för bränder och torka, säger Lena Hallengren, S gruppledare i riksdagen.

— Den kan bli lika förödande som 2018.

S kräver att regeringen inrättar en så kallad beredskapsgeneral på regeringskansliet som ska ha kontakt med kommuner och länsstyrelser. Regeringen måste också ta fram en uppdaterad klimatanpassningsstrategi och skjuta till de resurser till länsstyrelserna som togs bort i vårändringsbudgeten, sammanlagt 61,5 miljoner kronor.

— Vi ser att den nya regeringen är passiv i arbetet att klimatanpassa Sverige, säger S klimatpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg.

Lena Hallengren pekar också på risken för att äldre drabbas av värmen och hon uppmanar såväl regeringen som kommunerna att ta sitt ansvar.

Under värmeböljan 2018 inträffade runt 700 extra dödsfall i Sverige och överdödligheten var som störst bland särskilt utsatta grupper som äldre personer.

Regeringen gick nyligen ut med en uppmaning till alla verksamheter inom vård och omsorg om att se över sina handlingsplaner och sin beredskap inför sommaren.

— Jag vill ändå understryka att det behövs mer, regeringen och Sverigedemokraternas underfinansiering av välfärden oroar i sammanhanget, säger Lena Hallengren.

TT
/
/
/
Senaste nytt

En gripen vid polisinsats i Uppsala

Sex misstänkta för ekobrott i gruvnäringen

Polisen utreder en rad grova ekobrott inom gruvnäringen i Norrbotten. Sex personer är misstänkta för olika brott och ett stort antal husrannsakningar har genomförts denna vecka.

Del av AFD klassas som extremistisk

Partiet "underminerar demokratin" och för en invandringsfientlig retorik. Det högernationalistiska partiet Alternativ för Tysklands (AFD) organisation i delstaten Sachsen klassas nu som extremistisk av landets underrättelsetjänst BFV.

Gruvan i Malmberget utryms efter flera skalv

Delar av LKAB:s gruva i Malmberget har utrymts sedan flera kraftiga skalv inträffat i området, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

199 000 nya jobb i USA i november

Det skapades 199 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn i USA i november, enligt en rapport från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Vintertid 2024: När är det dags att ställa om klockan?

När blir det vintertid, vad är skillnaden mellan vintertid och normaltid och åt vilket håll vrider man egentligen klockan? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta.