Sverige är inte redo att hantera framtidens gamla solcellspaneler, enligt en granskning från Riksrevisionen. Arkivbild.
Sverige är inte redo att hantera framtidens gamla solcellspaneler, enligt en granskning från Riksrevisionen. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige inte redo för framtida solcellsavfall

Mängden gamla solcellspaneler och vindturbinblad väntas mångdubblas i takt med att solenergi- och vindkraftanläggningar växer. Men Sverige är inte redo att hantera den förväntade mängden av uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad i framtiden, slår Riksrevisionen fast i ny rapport.


Regeringen och ansvariga myndigheter behöver vidta åtgärder så att solcellspaneler och vindturbinblad kan tas om hand enligt reglerna för EU:s avfallshantering. Riksrevisionen bedömer att det främst är reglerna kring producentansvar för elutrustning som inte är tillräckligt tydliga, samtidigt som det finns brister i Naturvårdsverkets tillsyn.

"Med tanke på att mängden uttjänta paneler väntas öka från drygt tio ton i dag till mer än 20 000 ton per år efter 2050 behöver regeringen och Naturvårdsverket se till att producentansvaret fungerar," säger Fredrik Engström, projektledare för granskningen, i en kommentar.

TT
/
Senaste nytt

Tonåringar i rätten för hängningsmord

Indien ber kanadensiska diplomater resa hem

Indien har gjort klart att ett fyrtiotal kanadensiska diplomater måste lämna landet inom en vecka, uppger källor till Financial Times.

Svag krona gör statsskulden dyrare

Den svaga kronan gör den svenska statsskulden högre. För att minska valutarisken säljer Riksgälden svenska kronor, men statens bank tror inte att det ska pressa kronans värde.

Expert: Svårt för Armenien att överge Ryssland

Över 100 000 flyktingar från Nagorno-Karabach, en ilsken opposition som kräver hans avgång och en alltmer sviktande relation med Armeniens främsta allierade. Premiärminister Nikol Pasjinjan tvingas nu balansera mellan Ryssland och väst.

Höga odds för upptäckter om rymdens mysterier

1 timme sedan
Pyttesmå partiklar eller listiga material tros ha större chans att ge årets fysikpris än avlägsna galaxer och rymdmysterier. Tidigast klockan 11.45 i dag vet vi vem som tilldelats årets Nobelpris i fysik.

Lärare döms – sparkade elev i skrevet

2 timmar sedan
En biologilektion på en gymnasieskola i Uppsala spårade ur i november förra året. Läraren tappade helt kontrollen över den stökiga lektionen och det slutade med att han sparkade en elev i skrevet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.