Polis och avspärrningar efter att fyra personer skjutits i Farsta i södra Stockholm på lördagen.
Polis och avspärrningar efter att fyra personer skjutits i Farsta i södra Stockholm på lördagen. - Foto: Anders Wiklund/TT

Pojke i 15-årsåldern död efter skjutningen i Farsta – två gripna i biljakt

En pojke i 15-årsåldern är död och tre personer är allvarligt skottskadade efter gårdagens skjutning i Farsta centrum, i södra Stockholm. Två män i 20-årsåldern sitter anhållna. Vi utesluter absolut inte fler gripanden, säger Ola Österling, vid polisen.


Våldsamt dygn i Storstockholm

Flera våldsdåd har skakat Storstockholm sedan i fredags, med totalt sju skjutna personer inom loppet av ett dygn.

Vid 18-tiden på lördagen öppnade gärningsmän eld utanför tunnelbanan i Farsta centrum. Fyra personer träffades av skotten, varav en 15-årig pojke som avled på platsen. En man i 45-årsåldern skadades allvarligt. Ytterligare en pojke i 15-årsåldern och en kvinna i 65-årsåldern skadades men ej livshotande.

Vid 22-tiden på fredagen larmades polisen både till Jordbro och till Solna till följd av skottlossningar. I Jordbro sköts en man i övre 20-årsåldern och i Solna sköts två män i 20-årsåldern. Ingen av personerna uppges dock ha fått livshotande skador. En man i 18-årsåldern anhölls senare misstänkt för mordförsök på mannen i Jordbro.

I lördags kväll inträffade även en detonation i ett trapphus i ett flerfamiljshus i centrala Sundbyberg, norr om Stockholm.

Fyra personer träffades och en pojke i 15-årsåldern dog i skjutningen tidigt i går kväll vid tunnelbanestationen i Farsta. En man, en kvinna och ytterligare en pojke i 15-årsåldern vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Två män greps någon timme senare i Järna efter en biljakt på E4. Senare på kvällen anhölls de, misstänkta för mord och mordförsök.

— Bilens signalement stämde överens med vittnesuppgifter från platsen, sade polisens presstalesperson Rebecca Landberg på lördagskvällen.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterade under lördagskvällen de senaste dagarnas skjutningar:

"Ett fruktansvärt mörkt dygn med nya brutala skjutningar. I kväll tänker jag framför allt på brottsoffren och deras anhöriga. Polisen arbetar nu intensivt för att kunna lagföra förövarna. Vi ska göra allt som står i vår makt för att vända denna utveckling."

Har förhörts

Under kvällen och natten genomförde polisen flera husrannsakningar och de har tagit in flera personer till förhör. Kriminaltekniker har varit på platsen och genomfört en brottsplatsundersökning på de tre platser där man hittade de skottskadade. De har även genomfört brottsplatsundersökning i männens flyktbil.

— Kriminalteknikerna har gjort ett stort antal spårsäkringar och beslag. Men exakt vad är ingenting vi redovisar, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen.

På söndagsmorgonen meddelande polisen att de två anhållna männen förhörts, men kan inte delge männens inställning till misstankarna.

— Det kan vi inte offentliggöra med hänvisning till förundersökningssekretess, säger Ola Österling.

Videomaterial analyseras

Polisen ger inte heller några detaljer om de misstänkta, eller brottsoffren, är kända av polisen sedan tidigare.

TT: Var offren måltavlorna?

— Det är jätteviktigt för oss att få svar på, men våra arbetshypoteser kan vi inte offentliggöra med hänvisning till förundersökningssekretess.

På söndagen kommer polisen fortsätta arbetet med att gå igenom filmer från övervakningskameror och de ska få svar på de spår som skickats på analys.

— Vi ska förhöra ett flertal vittnen och gärningsmännen. Vi hoppas också kunna hålla fördjupade förhör med en eller flera målsäganden. Det är ett omfattande arbete som kommer fortsätta under hela dagen, säger Ola Österling.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!