Både Jonna Henningsson och Johanna Leshem Jansson är placerade vid anstalten Hinseberg.
Både Jonna Henningsson och Johanna Leshem Jansson är placerade vid anstalten Hinseberg. - Foto: Polisen och Ulf Palm/TT

Så firar Sveriges farligaste kvinnor midsommar på Hinseberg: "Får jordgubbstårta"

Midsommar ligger runt hörnet och högtiden firas även bakom landets fängelsemurar. Nyheter24 tog reda på hur midsommarfirandet på anstalten Hinseberg, där några av Sveriges farligaste kvinnor avtjänar sina straff, ser ut.


Vid anstalten Hinseberg, belägen nordost om Örebro, avtjänar några av Sveriges mest ökända kvinnliga brottslingar sina fängelsestraff.

Bland de intagna finns flera morddömda kvinnor, däribland Jonna Henningsson som dödade och styckade sin kärleksrival i Askersund och Carina Frödin som mördade sin man och tände eld på deras gemensamma bostad.

Carina Frödin brände sin man till döds – så lever "Drottningen av Hinseberg" i fängelset

Hur firar man midsommar på Hinseberg? 

Men även om många av klienterna på Hinseberg, som kategoriseras som en anstalt i den andra säkerhetsklassen, är dömda för grova brott firas högtider innanför fängelsemurarna.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur kvinnorna på Hinseberg firar nyår och när midsommarafton nu ligger runt hörnet väntar ännu mer firande på anstalten.

– Dagen är en helgdag och därför håller våra olika sysselsättningar som lärcentrum och industrier stängda och de intagna har ledigt från sina normala sysselsättningar. Inga särskilda aktiviteter är planerade utöver maten som kommer ha midsommartema, säger Adrian Russo, ställföreträdande anstalt- och häkteschef på Hinseberg, till Nyheter24.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

De intagna bjuds på jordgubbstårta 

Men vad är då för mat som kommer att serveras vid anstalten på midsommar?

– Midsommarlunch, enklare sill och potatis, prinskorvar och så vidare för de avdelningar samt häktade som inte har självförvaltning. På de avdelningar där de intagna lagar egen mat och gör egna inköp så har de intagna planerat för olika former av högtidligare mat, säger Adrian Russo och fortsätter:

– Samtliga avdelningar såväl som häkte får dock jordgubbstårta från centralköket.

 Någon midsommarstång blir det däremot inte och möjligheten till besök följer normala rutiner även under midsommarveckan.

– På Hinseberg innebär det att man har möjligheter att ansöka och ta emot besök onsdag-torsdag samt lördagar och söndagar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Midsommar firas även i häktet på Hinseberg

Nyligen slog Hinsebergs nya häkte upp portarna och en av de som är placerade vid häktet, i väntan på eventuell omprövning i hovrätten, är Johanna Leshem Jansson som i april 2023 dömdes för mordet på Tove i Vetlanda tillsammans med Maja Hellman.

Vad gäller för henne och övriga personer placerade i häktet under midsommar?

– För de häktade klienterna gäller samma som för klienterna på anstalten och de klienter som sitter med restriktioner får midsommarmaten på sina bostadsrum, konstaterar Adrian Russo.

Hela besökslistan: Här är personerna som får hälsa på Toves mördare i häktet

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!