Vädret ser ut att bli ostadigare efter en lång period av värme, och prognosen inför midsommar är osäker. Arkivbild.
Vädret ser ut att bli ostadigare efter en lång period av värme, och prognosen inför midsommar är osäker. Arkivbild. - Foto: Ulf Palm/TT

Nu kommer regnet: Nya prognosen för midsommar – osäkert på flera håll

Regn drar nu in efter en lång period varmt och torrt väder. Men värmen kommer tillbaka och delar av landet ser ut att kunna fira midsommar utan paraplyer, även om prognosen är högst osäker.


Regnvädret som fört med sig svalare luft över södra Sverige mattas av till måndagen, men moln och regn kan dröja sig kvar på sina håll.

— Det kan ligga kvar ett band med skurar över framför allt Svealand, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog vid SMHI.

Längst norrut inleds veckan däremot med soligt väder med uppemot 30 graders värme och åskskurar på vissa håll.

Men värmen kommer tillbaka på bred front, och redan på tisdag ser det ut att bli högsommarvärme från norr till söder.

— Den riktigt varma luft som vi haft kommer väl inte ligga kvar. Men om solen skiner kan det ändå bli omkring 25 grader, säger Linnea Rehn Wittskog.

Här är det störst chans för en regnfri midsommar

På onsdagen drar regn in söderifrån och fortsätter nordost över landet under torsdagen. Lokalt kan regnet bli kraftigt, men bilden är splittrad och på en del håll väntas uppehåll.

Om regnmolnen dröjer sig kvar inför fredagens högtid är svårbedömt, enligt SMHI. Men prognosen lutar åt en regnfri midsommarafton i Götaland och södra Svealand, men mer regn och svalare väder längre norrut.

— Det har varit lite olika bud gällande midsommar. Men enligt den senaste prognosen kommer det att vara ganska varmt i stora delar av landet, särskilt i de södra, säger Linnea Rehn Wittskog.

Fortsatt brandrisk

Samtidigt är det risk för klassiskt, svenskt midsommarväder då mycket fortfarande är osäkert, betonar meteorologen.

— Man får vara beredd på att det kan komma att ändra sig.

Den höga risken för skogsbränder som funnits i stora delar av Sverige dämpas något i söder tack vare regnet. Men bara tillfälligt.

— Det har varit torrt under en så lång period så det finns ändå ganska stor risk att brandrisken ökar under veckan när det blir lite torrare.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!