Cyanobakterier trivs i fosforrika vatten, som Östersjön. Arkivbild.
Cyanobakterier trivs i fosforrika vatten, som Östersjön. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani / TT

Giftiga bakterier frodas i Östersjön

Sommarvärmen under de senaste veckorna har satt fart på algblomningen i Östersjön. Ytansamlingar av giftiga bakterier finns redan på flera håll.


Fakta: Kan påverka andning och lever

De alger som kan vara farliga är de som kallas blågröna alger eller cyanobakterier.

I samband med algblomningen utsöndrar de ett gift som kan ge upphov till hudirritationer eller ögonbesvär, och även kan påverka andning och lever.

Första symtom vid förgiftning är liknande för människor och djur och är illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber.

Källa: Länsstyrelsens informationscentral för Egentliga Östersjön

Varmt, lugnt och vindstilla väder under den senaste veckan har gynnat tillväxten av cyanobakterier, det som i dagligt tal kallas algblomning. Just nu observerar SMHI ytansamlingar av cyanobakterier från sydöstra till norra Östersjön och upp mot Finska viken.

— Spridningen i år är inte större än i fjol, utan i princip vad man kan vänta sig under veckan före midsommar, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

Tunna som katthår

Generellt förekommer cyanobakterier i Östersjön mest från perioden efter midsommar till början av augusti.

De första ansamlingarna brukar visa sig i sydost och sedan sprida sig norrut.

— De syns i form av små strån tunna som katthår. Är det stilla blir de påtagliga på vattenytan. Blåser det rörs de om, blandas i vattenmassan och syns inte lika påtagligt. Men det betyder inte att de försvinner, s̈́äger han till TT.

Bakterierna finns i flera varianter och har olika grader av giftighet.

— Nervgift finns i en av de tre arter cyanobakterier som förekommer, säger Jörgen Öberg.

Det är dock svårt att med blotta ögat se om cyanobakterieblomningen är giftig eller inte. När vattenytan är täckt av en tydligt blågrön, grön eller gulgrönaktig hinna, eller vattnet är kraftigt grumlat av fina små trådar eller små blågröna, barrliknande gryn, ska man undvika att bada, enligt Länsstyrelsens informationscentral för Egentliga Östersjön.

Påverkas av näringsämnen

Skälet till att cyanobakterier är vanligare i Östersjöns bräckta vatten och inte förekommer i samma omfattning på västkusten har inte bara med vattnets temperatur att göra, enligt Jörgen Öberg.

Östersjöns speciella näringsförhållanden med mycket fosfor leder också till att cyanobakterierna får en gynnsam situation sommartid.

— Östersjön har mycket fosfat i förhållande till kväve till följd av ett mer gödande, effektivt jordbruk, bristfällig avloppsrening och liten bortförsel av vatten, säger han.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!