Karolinska Institutet i Solna. Arkivbild.
Karolinska Institutet i Solna. Arkivbild. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

AI tros kunna hitta "tyst mördare"

Tiotusentals svenskar dör varje år i hjärt- kärlsjukdomar. Nu tror sig forskare vid Karolinska institutet ha hittat ett sätt att ta hjälp av artificiell intelligens för att identifiera riskpersoner.


Åderförkalkning, lagringar av fett, bindväv och blodkroppar i blodkärlen som gör det svårt för blodet att passera, är en av de vanligaste orsakerna till hjärtinfarkt och stroke.

Forskare vid Karolinska institutet har i en nyligen publicerad studie, tillsammans med kollegor vid Uppsala universitet och flera europeiska universitet, undersökt möjligheten att ta hjälp av artificiell intelligens för att identifiera personer som riskerar åderförkalkning, så kallad ateroskleros. Syftet är att kunna vidta åtgärder innan hjärt-kärlsjukdomen är ett faktum.

"Ateroskleros är en tyst mördare och våra resultat banar väg för precisionsmedicin i förebyggandet av hjärt- kärlsjukdomar relaterat till åderförkalkning", säger Bruna Gigante, en av rapportförfattarna och överläkare vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Forskarna har genom maskininlärning kombinerat klinisk och molekylär data med ultraljudsmätningar från deltagarnas halspulsåder. Man har därigenom fått fram en skala över hälsotillstånd för att hitta individer med låg, medelhög eller hög risk för hjärtinfarkt och stroke.

Enligt forskarna har skalan "i viss utsträckning" kunnat användas för att förutsäga risken för att utveckla åderförkalkning av halspulsådern. Förhoppningen är att den i framtiden ska bidra till mer exakta diagnosmetoder.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!