Klimataktivisten Greta Thunberg lyfts bort av polis när hon på måndagen deltar i en ny klimataktion i Oljehamnen i Malmö. Arkivbild.
Klimataktivisten Greta Thunberg lyfts bort av polis när hon på måndagen deltar i en ny klimataktion i Oljehamnen i Malmö. Arkivbild. - Foto: Andreas Hillergren/TT

Sex anmälningar efter aktionen i oljehamnen

Polisen har upprättat sex anmälningar, mot sex olika personer, om ohörsamhet mot ordningsmakten efter gårdagens sittaktion i oljehamnen i Malmö. Greta Thunberg deltog i aktionen bara timmar efter att hon fällts för samma brott i Malmö tingsrätt.


— Det var sju personer som blev tillsagda att lämna platsen frivilligt. Det var bara en som valde att göra det, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen i Malmö.

Efter att ha bett aktivisterna flytta på sig, valde polisen att flytta dem till en närliggande gräsmatta. På gräsmattan pratade polisen med aktivisterna i tur och ordning.

Polisen vill inte uppge om Greta Thunberg är en av de personer som anmälts för ohörsamhet mot ordningsmakten. Hon var dock en av de som inte lämnade platsen frivilligt.

— Vi uttalar oss inte om specifika fall, säger Calle Persson.

Polisen bedömer att aktionen var en allmän sammankomst, vilket innebär att man måste ansöka om tillstånd hos polisen.

— Det har man inte gjort i det här fallet, säger Calle Persson.

Därför har en anmälan om brott mot ordningslagen också upprättats.

— Men vi har ingen misstänkt eftersom vi inte vet vem det är som har arrangerat den här sammankomsten.

TT: Hur ser bevismaterialet ut i det här fallet?

— Jag ska inte säga exakt, men brist på bevis lär det ju inte vara. Det är väl en av de mest bevakade sammankomsterna som vi har haft, säger Calle Persson.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!