Klimataktivisten Greta Thunberg deltog i en klimataktion den 24 juli, vid Oljehamnen i Malmö, som slutade med att polis lyfte bort henne.
Klimataktivisten Greta Thunberg deltog i en klimataktion den 24 juli, vid Oljehamnen i Malmö, som slutade med att polis lyfte bort henne. - Foto: Andreas Hillergren/TT

Efter Greta Thunbergs upprepade klimataktioner – fängelse inte omöjligt

Greta Thunberg dömdes i måndags till dagsböter efter en klimataktion. Bara några timmar senare deltog hon i en liknande aktion som slutade med att polis bar bort henne. Om samma brott upprepas är det inte omöjligt att få fängelse, säger åklagaren Mathias Larsson.


Brottet, ohörsamhet mot ordningsmakten, som Greta Thunberg dömdes för har en straffskala på högst sex månaders fängelse.

För den som varit ostraffad sedan tidigare är standard att påföljden blir böter.

Ett lindrigt brott

Om en person däremot döms för samma brott flera gånger kan det påverka straffskalan, enligt Mathias Larsson, senior åklagare vid Södra Skånes åklagarkammare.

— Det vanligaste är att man döms till dagsböter eftersom det anses vara ett lindrigt brott, men man kan också begå det här brottet så många gånger att det uppfattas som uppenbart lagtrots, säger han och fortsätter med att jämföra med ringa stöld:

— Det anses också vara ett lindrigt brott. Det ska mycket till innan man får fängelse. Om man däremot pratar om en notorisk snattare som blir åtalad för många fall, där varje brott för sig ligger på 50 dagsböter, kan man komma upp i fängelse.

Bars bort av polis

Greta Thunberg uppgav direkt efter förhandlingen i Malmö tingsrätt att domen inte avskräcker henne från att fortsätta delta i klimataktioner. Bara några timmar senare deltog hon i en klimataktion vid oljehamnen i Malmö.

Polisen har upprättat sex anmälningar om ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med aktionen. Det är oklart om Greta Thunberg är en av personerna som anmälts. Aktionen slutade dock med att polis bar bort henne från platsen.

Mathias Larsson vill inte kommentera Greta Thunbergs fall specifikt och understryker att frågan om straff alltid beror på omständigheterna.

— Det är jättesvårt att säga på förhand, men om man återfaller i brott av samma slag flera gånger kan det få betydelse på straffskalan. Om fängelse ingår i straffskalan är det ju inte heller omöjligt att dömas till fängelse, säger han.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!