Ny TPB-domare kollega med Danowsky

Anders Eka har kopplingar till motståndaradvokaterna Wadsted och Danowsky.


Den nye hovrättslagmannen Anders Eka vid Svea hovrätt har kopplingar till motståndarsidan i Pirate Bay-rättegången. Han är verksam vid forksningsavdelningen för medierätt vid Centrum för kommersiell rätt, Stockholms universitet, där också advokaterna Monique Wadsted och Peter Danowsky har sin bas.

Avdelningens arbete leds av professor Jan Rosén som också är ordförande i Svenska föreningen för upphovsrätt. Två gånger per termin sammanträder avdelningen och håller ett höst- och ett vårseminarium.

– Jag har deltagit i några seminarier. Vi har diskuterat radiolagen och telelagen (sedan 2003 lagen om elektronisk kommunikation, red anm). Vi har även gästats av integritetsrådets ordförande, säger Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik vid Stockholms universitet och knuten till avdelningen, till Nyheter24.

Den 4 mars ansvarade Rosén, som varnat för att Sverige lämna EU om inte upphovsrätten skärps, för seminariet "Immaterialrättsliga sanktioner, access till och kontroll över medieinnehåll och personlig integritet". Seminariet "Skyddet för den personliga integriteten" den 9 april 2008 var han också ansvarig för.

I augusti 2008 arbetade avdelningen med två projekt. Ett med arbetsnamnet "Medierätten och EU - vilka anpassningar krävs och vilka är godtagbara?", där syftet är att peka på harmoniseringsproblem som svensk tryck- och yttrandefrihetslagstiftning aktualiserar. Det andra var en förstudie om förändringar av innehåll i dagspressen över tiden.

Anders Eka ersatte hovrättsrådet Ulrika Ihrfelt och kommer att leda arbetet med att bedöma om tingsrättens Pirate Bay-domare Tomas Norström var jävig i målet. Anledningen var att Ihrfelt varit medlem i samma förening, Svenska föreningen för upphovsrätt, som Norström.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.