Kulturministern KU-anmäls

Max Andersson och miljöpartiet ska grilla Lena Adelsohn Liljeroth i KU efter hennes uttalande om Pirate Bay.


Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) är i blåsväder efter att ha välkomnat domen i Pirate Bay-målet. Hon anmäls nu av riksdagsledamoten Max Andersson (mp) till konstitutionsutskottet för ministerstyre.

– Jag har KU-anmält kulturministern för att hon lägger sig i en pågående rättsprocess. En domstol kan få en signal om att den borde döma på det ena eller andra sättet, vilket hon ska hålla sig borta ifrån, säger Max Andersson till Nyheter24.

Kulturministern gjorde i måndags kväll ett utfall mot Pirate Bay vid SKAP:s vårfest på Nordiska Museet i Stockholm i ett tal.

– Det här kanske inte uppskattas av vissa, men jag var en av dem som gladdes över domen i Pirate Bay-målet, sa kulturministern, och mötte publikens jubel samtidigt som vissa skruvade på sig förvånat.

Andersson har överlagt med Mikael Johansson, som är miljöpartistisk ledamot i konstitutionsutskottet. Johansson tycker också att kulturministerns uttalande är märkligt och att det borde granskas närmare.

– Det snällaste man kan säga om kulturministerns uttalande är att hon rör sig i en gråzon, och det kan mycket väl vara värre än ministerstyre den här gången. Det är dags att riksdagen sätter ner foten, säger Andersson.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, sa i går till Nyheter24 att kulturministerns uttalande var "omdömeslöst".

– Detta sprider sig jättesnabbt i de sociala medierna. Och det är klart att det påverkar väljare. Sedan om det blir någon effekt i valet är svårt att säga. Men kulturministerns uttalande är som att en elefant klampar in i en porslinsbutik, sa Demker.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Polisen i Karlstad rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En bilist är misstänkt för drograttfylleri", skriver polisen på sin hemsida.