Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så ska junilistan lösa fildelningsfrågan

Nyheter | 20/05/2009 16:37

Upphovsrättsfond är lösningen.

Samtidigt som Synovate i dag presenterar statisitik som visar att piratpartiet går framåt och junilistan bara skulle få 1,5 procent av rösterna och därmed förlora sina mandat, tar partiet upp striden om fildelningsfrågan.

"Inför en upphovsmannafond. Då skulle artister och författare bli angelägna om att sprida sina verk på nätet och fildelning skulle kunna avkriminaliseras", föreslår Sören Wibe och sex andra EU-parlamentskandidater från junilistan på SvD Brännpunkt i dag.

Junilistan tar sig in i den heta fildelningsdebatten genom att presentera den bästa lösningen hittills, enligt dem.

De vill inrätta en så kallad upphovsmannafond (UHF) som ska byggas upp "genom en bredbandsavgift på abonnemang hos IP-operatörerna, en så kallad UH-avgift."

De föreslår att Sveriges tonsättares internationella musikbyrå (Stim) ska ha hand om all administration och distribution av fonden.

Enligt junilistan skulle detta inte bara skifta fokus på det som är "kärnan i debatten: EU:s klåfingrighet", utan också få ett parti som piratpartiet att tappa sin attraktionskraft. Eftersom piratpartiets "politiska ställningstagande bygger på immateriell stöld", skriver junilistans sex toppnamn inför valet till EU-parlamentet på SvD Brännpunkt.

Skrivet av: