Björnar har mycket god hörsel och gott luktsinne, och känner ofta när en människa är på väg, enligt rovdjursexpert Benny Gäfvert. Arkivbild.
Björnar har mycket god hörsel och gott luktsinne, och känner ofta när en människa är på väg, enligt rovdjursexpert Benny Gäfvert. Arkivbild. - Foto: Mikael Fritzon/TT

Gör INTE så här om du möter en björn – experten: "Otäcka skador"

Försök behålla lugnet, tala lugnt och backa långsamt därifrån. Så låter rovdjursexpert Benny Gäfverts råd till den som råkar möta en björn i skogen. Medan incidenter mellan björnar och jägare sker varje år, är risken liten för att du som svamp- och bärplockare springer på en björn i skogen, betonar han.


Fakta: Gör så här om du möter en björn

För att undvika möte med björnar, gå gärna och prata, gnola eller låt på något annat sätt i skogen.

Sätt till exempel en liten pingla i bältet så att det låter när du går. Det behöver inte låta särskilt högt, eftersom björnen har god hörsel och gott luktsinne.

Möter du en björn i skogen: Försök behålla lugnet. Tala lugnt och backa lugnt därifrån. Spring helst inte, eftersom björnen springer 60 kilometer i timmen.

Björnar ser ganska dåligt, så lägg gärna ifrån dig något plagg, en keps eller en jacka, en bit bort. Då kan björnen nyfiket börja undra vad det är, gå fram och nosa på föremålet, känna doften av människa och lufsar därifrån.

Blir du direkt angripen av en björn utan chans att backa, vilket sällan inträffar, rulla ihop dig på marken och se till att skydda huvud och nacke.

Källa: Benny Gäfvert, rovdjursexpert, WWF

Under i stort sett varje jaktsäsong under de senaste 30 åren har incidenter inträffat i mötet mellan jägare och björn. Två av dem har haft dödlig utgång, berättar Benny Gäfvert, rovdjursexpert vid Världsnaturfonden WWF, för TT.

Under jakten är björnarna ofta jagade av hundar, har en hög stressnivå och är därför benägna att gå till attack.

— I flera fall har det då varit hundar som avbryter björnens angrepp, på liknande vis som tonårspojken gjorde med björnen som låg ovanpå hans far vid björnattacken i Ljusdal, säger Benny Gäfvert.

Så gick jaktolyckan i Ljusdal till: Pojke slog björn i huvudet när pappan blev attackerad

Björnen känner även om du smyger

För bär- och svampplockare och andra skogsströvare är risken att stöta på en björn ute i skogen däremot liten, framhåller han.

— Björnarna har väldigt god hörsel och gott luktsinne och känner ofta att människor är på väg. Att obemärkt komma nära en björn är mycket svårt, säger Benny Gäfvert.

Det som däremot kan hända är att man överraskar en björn som är fullt upptagen med att rota runt i blåbärsris eller gnaga på ett byte.

Om du kommer gående över en kulle och vinden är så stark så att björnen inte känner din doft, skulle du kunna hamna i en situation då både du och björnen blir överraskade.

— I en sådan situation ska du försöka få björnen att förstå att du är en människa, då kommer den att vilja ta sig därifrån. Backa långsamt därifrån medan du talar lugnt, säger Benny Gäfvert.

Skydda huvud och nacke

Om björnen mot all förmodan skulle gå till angrepp kan man lägga sig på marken och skydda huvud och nacke, råder han.

— Björnens kraftfulla käkar kan orsaka otäcka skador. Men i de fall då björnar har gått till angrepp så är det oftast för att markera att vi inkräktar, sedan söker de sig från området.

I de allra flesta fall är det jägare med hund som attackeras, men det har hänt att exempelvis skogsröjare eller människor som passerar en björn upptagen med ett byte råkar ut för en attack.

— Skillnaden då är att björnen främst bara vill undanröja ett hot. Den kanske springer omkull dig och sedan sticker därifrån. Men en skadskjuten björn är livsfarlig, och fullföljer i större utsträckning ett angrepp, säger Benny Gäfvert.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!