Det finns platser i bostaden där mögel gärna växer.
Det finns platser i bostaden där mögel gärna växer. - Foto: Don Ryan & Fredrik Sandberg/TT

Så undviker du att bostaden drabbas av mögel – experten: "Man ska inte..."

Bostäder kan drabbas av mögelangrepp, vilket inte är helt ovanligt. Men det finns vissa platser där det trivs extra mycket för att frodas. Och det finns även några knep för att undvika att drabbas.


Har du någon gång drabbats av mögelangrepp i din bostad? I så fall är du inte ensam. Bostäder som får mögelangrepp kan drabbas av missfärgningar och en ohälsosam miljö för dig som bor där.

Men var trivs möglet bäst? Och hur förebygger man att inte drabbas av angrepp? 

Enligt Johanna Lindström, husexpert på Anticimex, måste det finnas fukt för mögel att frodas, det berättar hon i en intervju med Hem & hyra.

– Det måste vara fuktigt för att det ska börja växa. Dessutom måste det finnas något att börja växa i, någon sorts organiskt material. I en lägenhet är det vanligt att det börjar växa i badrummen, säger hon.

Det är inte bara skadligt för bostaden utan även dig som boende. Det är då viktigt, enigt Lindström, att luften kan röra sig fritt och att du har en fungerande ventilation.

– Man ska inte stänga av spjäll vid fönstren eller tappa igen springor i dörrar där luften ska passera, säger hon till Hem & hyra.

Röker du inne? Det kan kosta dig 100 000 kronor

4 platser där mögel gärna växer

Tapeter: Det är inte helt ovanligt att mögelangreppet startar i tapeten, då i skarvar och hörn.

Gipsskivor: Då gipsskivor är extra känsliga för fukt kan det lättare börja mögla just där om till exempel fuktspärren i badrummet inte är tät.

Kakelskarvar: Det är inte helt ovanligt att hudavlagringar fastnar här och då det är organiskt biter sig gärna mögel fast. Tvätta direkt och noggrant. 

Fogar: Det kan krävas att du fogar om då till exempel damm kan fästa i fogen runt fönster, badrum och diskutrymme.

Här har tusentals hyror höjts i smyg: "Är väldigt allvarligt"

4 tips – så minskar du risken för mögelangrepp

  • Tvätta svarta mögelfläckar omgående
  • Duscha inte för länge eller för varmt
  • Var noggrann med att inte skapa en för hög luftfuktighet i bostaden, till exempel genom att koka vatten, köra torktumlare och duscha för ofta eller samtidigt.
  • Håll koll på ventilationen och att den fungerar som den ska. 
Senaste nytt

Tre döda i skjutning i Nevada

Senaten i USA blockar Ukrainastöd

1 timme sedan
Republikanerna i den amerikanska senaten blockerar tills vidare en fortsatt debatt om president Bidens stödpaket för Ukraina, Israel och Taiwan, rapporterar Politico.

Sundsvall: Polisen rapporterar om försvunnen person

2 timmar sedan
"Försvunnen person Alnö, Sundsvall", skriver polisen på sin hemsida.

En svensk bland de skadade – efter skottlossning i Bryssel

3 timmar sedan
En svensk har skadats i en skottlossning i de centrala delarna av Belgiens huvudstad Bryssel, bekräftar EU-parlamentarikern Jörgen Warborn för TT. – Det är en medarbetare till oss, just nu vill jag inte säga mer än så, säger Warborn.

Fordon kvar i skredområdet i Stenungsund

3 timmar sedan
Flera fordon som hamnade mitt i jordskredet på E6 utanför Stenungsund står fortfarande kvar. Det handlar om en buss, en lätt lastbil och några personbilar som ännu inte bärgats från rasmassorna.

Nedåt på USA-börsen

3 timmar sedan
De ledande amerikanska aktieindexen fortsatte sin resa nedåt under onsdagens handel.