Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) presenterar Maria Mindhammar som ny generaldirektör för Migrationsverket vid en pressträff på onsdagen.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) presenterar Maria Mindhammar som ny generaldirektör för Migrationsverket vid en pressträff på onsdagen. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Maria Mindhammar tar över Migrationsverket

Regeringen utser Maria Mindhammar till ny generaldirektör på Migrationsverket. Hon tillträder i september och har ett förordnande på sex år. – Jag är och har alltid varit en opolitisk tjänsteman, säger hon på en pressträff.


Maria Mindhammar är just nu generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Som tjänsteman vill hon inte yttra sig om regeringens nya migrationspolitik.

— Jag ska inte som statstjänsteman yttra mig om det, jag har min rösträtt på valdagen och den använder jag. Jag kommer att gå in med ett öppet sinne och göra det så bra som möjligt med Migrationsverket.

Maria Mindhammar tar över efter Mikael Ribbenvik

I februari meddelade regeringen att den tidigare generaldirektören Mikael Ribbenvik inte skulle få förlängt förordnande och att han skulle sluta den sista maj i år.

Strax efter beskedet gick SD:s Björn Söder ut och skrev att det var dags att rensa bort "asylaktivister" från verket.

På frågan om regeringen förankrat tillsättandet med SD så säger Maria Malmer Stenergard att det är regeringen som har utnämningsmakten och att det var hon som skötte rekryteringen och ställde frågan till Maria Mindhammar.

— Men det är klart att med tanke på hur stor del av Tidöavtaltet som ska förverkligas genom Migrationsverket så har jag varit mån om att samtliga partier som står bakom Tidöavtalet känner förtroende för den nya ledningen.

Malmer Stenergard säger att myndigheten har påverkats hårt av flyktingkrisen 2015, pandemin, kriget i Ukraina och andra stora omvärldshändelser.

Sedan 2015 har tyngdpunkten rört sig från asylansökningar till andra områden, fortsätter hon.

— Migrationsverket är en av de mest centrala aktörerna för att förverkliga de migrationspolitiska målsättningarna som beslutats av riksdag och regering, säger Stenergard.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!