Tio procent av alla tonåringar i högstadiet har textat. Arkivbild.
Tio procent av alla tonåringar i högstadiet har textat. Arkivbild. - Foto: Tim Aro/TT

En av tio på högstadiet har sextat

Sexting – eller att skicka nakenbilder på sig själv – blir allt vanligare bland unga.


En studie från Göteborgs universitet visar att en av tio elever i högstadiet har sextat eller skickat så kallade nudes till andra, rapporterar P4 Göteborg.

Och även om det finns risker med sexting finns det också positiva aspekter, enligt Sanna Vanno, sex- och kroppsupplysare.

— Det är spännande att sexta. Och det kan vara positivt för att det kan vara lite lättare att uttrycka sig och uttrycka sin egen sexualitet och även utforska sin sexualitet i förhållanden till andra människor med hjälp av sexting, säger hon till P4.

Sexting är också ett säkert sätt att ha sex. Det är omöjligt att få könssjukdomar och också omöjligt att bli gravid genom att man textar eller skickar bilder, konstaterar Vanno som också pekar på vikten av samtal kring sexting för att minska riskerna för att bilder och filmer kan spridas vidare.

— Som med allt annat finns det risker. Vi måste prata om hur man beter sig om man sextar och har sextat med någon. Är det okej att berätta vidare om det, är det okej att visa för någon annan om man har fått bilder och så vidare – och det är det självklart inte, säger Sanna Vanno.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!