Regeringen drar ner på anslag till studieförbund. Utbildningsminister Mats Persson (L). Arkivbild.
Regeringen drar ner på anslag till studieförbund. Utbildningsminister Mats Persson (L). Arkivbild. - Foto: Lars Schröder

Drar ner på pengar till studieförbunden

Studieförbunden får mindre pengar i budgeten för nästa år, rapporterar SVT. Regeringen vill i stället prioritera yrkesutbildningar.


— Många politiker har historiskt sett lovat allt till alla men det fungerar inte nu när vi har tuffa tider. Då måste vi prioritera och då prioriterar vi utbildningar som leder till riktiga jobb, säger utbildningsminister Mats Persson (L) till tv-kanalen.

Studieförbunden får i nuläget cirka 1,8 miljarder kronor. Nästa år blir det ett minus på 250 miljoner, året därpå 350 miljoner mindre och 2026 minskar anslagen med 500 miljoner.

Studieförbundet Vuxenskolan är chockad över omfattningen av nedskärningarna.

— Det här är ett dråpslag för folkbildningen i Sverige. Det var en betydligt större neddragning än vad vi hade förväntat oss och vad som är rimligt i den tiden vi befinner oss i, säger förbundschef Johan Fyrberg till SVT.

TT
/
SVT
/
Relaterat
Senaste nytt

Lite uppåt på Asienbörserna

Kraftig brand i flerbostadshus i Ringarum

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerbostadshus med omkring nio lägenheter i Ringarum i Valdemarsviks kommun under natten till torsdagen.

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

1 timme sedan
När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

2 timmar sedan
Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Flyger extremhögt – undviker överhettning

2 timmar sedan
Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.

Man skjuten i Haninge – två gripna i taxi

2 timmar sedan
En man i 25-årsåldern sköts i Brandbergen i Haninge söder om Stockholm under natten till torsdagen. Kort därefter greps två misstänkta män i 20-årsåldern i en taxi i norra Stockholm.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.