Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel. - Foto: Wiktor Nummelin/TT

Kullgren i EU: Än så länge bra kontroll

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) hoppas slippa en långvarig avstängning av svinpestområdet i Fagersta. Nu informerar han kollegorna i EU.


Utbrottet av afrikansk svinpest i Sverige är ett extraämne på måndagens jordbruksministermöte i Bryssel, där Kullgren ska berätta om läget. I det ingår att redan nu mota eventuella byråkratiska hinder i grind.

— Vi behöver ha en tydlighet från EU:s sida i lägen där vi spärrar av områden, att det inte blir krångel med statsstödsregler, utan att man kan ersätta de verksamheter som drabbas. Det är inget uppenbart problem ännu, men det är bättre att förekomma en sådan diskussion än att vi hamnar i bakvatten, säger Kullgren på väg in till mötet i Bryssel.

Ministern räknar med både kunskapsmässig och ekonomisk hjälp från EU, om det skulle behövas.

— Det beror på hur långvarigt det här blir. Än så länge har vi en relativt bra kontroll på smittspridningen, men det är klart att vi ska ta del av både den kunskap som finns i övriga EU, men också de medel som eventuellt kan finnas, säger Kullgren.

I just Belgien har myndigheterna lyckats stoppa svinpesten, bland annat med hjälp av stängsel och jakt och drastiska avstängningar av områden i upp till två år.

Fast så länge hoppas inte Kullgren att det ska behöva vara stängt i Fagersta.

— Är det koncentrerat till den här kärnan, som det – peppar, peppar – fortfarande verkar vara, så kan man ju i delar av det här området se över om man till exempel kan tillåta viss form av jakt och begränsat skogsbruk och så vidare, säger ministern i Bryssel.

TT
/
/
EU
/
Relaterat
Senaste nytt

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

Biden oroad för Ukrainastödet

Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s vapen- och dollarstöd till Ukraina påverkas av röran efter det att representanthuset avsatt sin egen talman.

Flyger extremhögt – undviker överhettning

Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.

Man skjuten i Haninge – två gripna i taxi

1 timme sedan
En man i 25-årsåldern har skjutits i Brandbergen i Haninge söder om Stockholm under natten till torsdagen. Kort därefter greps två misstänkta män i 20-årsåldern i en taxi i norra Stockholm.

Trumpflirt med tanken att bli talman

1 timme sedan
Några röster i det republikanska partiet vill se expresidenten Donald Trump som ny talman i representanthuset i USA:s kongress. Trump flirtar lite med tanken men partiets nuvarande regler skulle sätta stopp för det.

Norrlandsbäret får EU-skydd

1 timme sedan
Allåkerbär som odlas, plockas, rensas och förädlas i Norrbotten eller Västerbotten kan nu märkas med EU:s skyddade ursprungsbeteckning.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.