Jens Lapidus berättade i "Efter fem" hur Sverige ska kunna komma åt gängledaren "Kurdiska räven".
Jens Lapidus berättade i "Efter fem" hur Sverige ska kunna komma åt gängledaren "Kurdiska räven". - Foto: Anders Wiklund/TT, Johan Nilsson/TT & Polisen

Jens Lapidus teori – så ska Sverige komma åt Kurdiska räven: "Kohandel"

Den "Kurdiska räven", eller Rawa Majid som han egentligen heter, har pekats ut som gängledare för det kriminella nätverket Foxtrot. I TV4:s "Efter fem" berättar den före detta advokaten Jens Lapidus om hur Sverige ska kunna komma åt honom.


Gängledaren till det Uppsala-baserade kriminella nätverket Foxtrot, Rawa Majid eller ”Kurdiska räven” som han också är känd som, tros befinna sig i Turkiet där han än så länge lyckats undvika svenskt åtal.

"Kurdiska räven" misstänks vara en av huvudpersonerna i den blodiga konflikt som drabbat Sverige den senaste tiden. Trots att han är internationellt efterlyst av Interpol lämnas han inte ut till Sverige då han fått turkiskt medborgarskap.

Från kioskägare till gängledare: Så blev Rawa Majid den "Kurdiska räven"

Så blev Rawa Majid medborgare i Turkiet

I onsdagens sändning av TV4:s ”Efter fem” pratade den före detta advokaten och numera kända författaren Jens Lapidus om hur han ser på faktumet att han inte utlämnas till Sverige för de brott han misstänks för.

– Det som är lite märkligt är att han blev turkisk medborgare medan han satt gripen. Han är inte det från början, säger han och fortsätter:

– I Turkiet har de ett system där man kan betala för medborgarskap, ungefär fyra miljoner kronor. Då lämnas man inte ut. Det här vill Turkiet ogärna ändra på eftersom det finns många människor som av olika skäl vill bli medborgare där och då faller hela systemet med de här pengarna som kommer in.

Han berättar att de svenska myndigheterna först hoppades på att Turkiet skulle lämna ut honom, något som inte verkar vara möjligt på grund av just medborgarskapet. I Sverige utlämnas inte personer till andra länder än de i Norden, EU och möjligtvis Storbritannien, förklarar han.

Lapidus tror dock att det finns tillvägagångssätt där man åtminstone i teorin kan lyckas komma åt ”Kurdiska räven” från svenskt håll. 

Hemlig polisrapport om Foxtrot läckt i Turkiet.

Jens Lapidus: Så kan Sverige komma åt Rawa Majid

En möjlighet för att komma åt Majid är att genomföra ett utbyte av fångar. I Sverige sitter nämligen turkiska medborgare fängslade, personer som Lapidus tror kan vara av intresse för Turkiet att få till sig. 

– Då kan Turkiet frångå sin princip om att inte utlämna medborgare. Men jag tycker att det ser mörkt ut. Den kohandeln kommer nog att ske inom ramen för Nato-processen.

Han betonar även att det finns ytterligare två tillvägagångssätt. Han tar upp exemplet med Denho Acar som var ledare för Original Gangsters som tog sig till just Turkiet. Då överfördes lagföringen till turkisk polis vilket ledde till åtal där, för brott som begåtts i Sverige. 

Den sista möjligheten, som Jens Lapidus ser det, är att Majid själv väljer att lämna landet, vilket då kan öppna en möjlighet för Sverige att kunna få honom utlämnad från ett annat land där han saknar medborgarskap.

– Jag känner inte just Rawa, men den här typen av killar gillar inte att sitta still. De blir uttråkade och de har sina vänner och familj i Sverige, så det är inte omöjligt.

Han ser dock inte ljust på möjligheten att Turkiet ska komma att lämna ut ”Kurdiska räven” till Sverige utan tror snarare att om ett åtal inleds så kommer det ske på plats där han befinner sig just nu.

Rawa Majid, mer känd som "Kurdiska räven" befinner sig i Turkiet. Foto: Polisen

Läs fler artiklar om Kurdiska räven här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!