På bilden syns hur forskarna gräver fram de två stockarna ur sediment vid Kalambofallen i Zambia.
På bilden syns hur forskarna gräver fram de två stockarna ur sediment vid Kalambofallen i Zambia. - Foto: Larry Barham/AP/TT

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.


Konstruktionen, som består av två stockar med en bred skåra som får dem att fästa vid varandra, grävdes fram ur sediment vid Kalambofallen i Zambia.

— Vi har tagit flera prover från olika delar av träet vilket gör att vi är väldigt säkra på åldern, säger Geoff Duller, professor i geografi vid Aberystwyth universitet i Wales, till SVT.

Konstruktionen kan ha använts som ett slags gångbro eller plattform. Det är oklart vilket slags människa som byggt den eftersom människoskelett bryts ned i den sura miljön som fyndet gjordes i. Forskarna gissar att det kan röra sig om en ättling till Homo erectus.

— Vem det nu än var som kunde göra detta måste den ha haft en stor hjärna, kunnat planera och troligtvis haft ett språk att uttrycka sig med. En sorts ingenjörskap. Vi måste omvärdera våra antaganden om jägare och samlare från denna tid, säger Larry Barham, professor i arkeologi vid universitetet i Liverpool, till SVT.

Studien om fyndet har publicerats i vetenskapstidskriften Nature.

TT
/
SVT
Senaste nytt

Presidenten stänger statlig nyhetsbyrå

Polisen rapporterar om försvunnen person, Jönköping

"Försvunnen person", skriver polisen på sin hemsida.

Cyklist påkörd av bil – fick livshotande skador

En kvinna i 40-årsåldern har skadats svårt i en olycka i Norrköping. Hon färdades på cykel och blev påkörd av en bil.

Pentagonläckan erkänner – får 16 års fängelse

Jack Teixeira, som misstänks ligga bakom den så kallade Pentagonläckan, har erkänt sig skyldig till alla åtalspunkter och accepterar ett fängelsestraff på 16 år.

Ung kvinna häktad för mord

En kvinna i 20-årsåldern har häktats misstänkt för ett mord i Norrköping, rapporterar P4 Östergötland.

Så håller du sin Monstera i toppskick – experten tipsar: "Om bladen inte flikar sig så..."

Monstera är en omtyckt lättskött växt. I en intervju med Nyheter24 delar växtexperten Hans Jensen med sig av enkla tips för att hålla din växt i toppskick året om.