De två cheferna utreds för om de finns skäl att misstänka att de har begått brott mot tystnadsplikten. Arkivbild.
De två cheferna utreds för om de finns skäl att misstänka att de har begått brott mot tystnadsplikten. Arkivbild. - Foto: Marcus Ericsson/TT

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.


Orsaken är att de kan ha brutit mot tystnadsplikten i intervjuer med en journalist.

De två Sis-cheferna ska ha uttalat sig om uppgifter som fanns i en hemställan som delvis omfattades av sekretess. Sis lämnade in hemställan till regeringen i juni.

Nu ska Statens ansvarsnämnd pröva om det finns skäl att misstänka brott mot tystnadsplikten. Under tiden får cheferna "andra arbetsuppgifter" inom Sis.

— Det är viktigt att vi som myndighet hanterar ärendet korrekt. Det är nu upp till San att pröva frågan, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör för Sis, till SVT.

TT
/
SVT
Senaste nytt

Långtidsarbetslösheten fortsatt hög

Skolelever smittade av sällsynt tyfoidfeber

Sju elever på en skola utanför Lund har insjuknat i tyfoidfeber, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

1 timme sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu slår fast att så länge han har makten så kommer inte Fatahledaren Mahmud Abbas och den Palestinska myndigheten på Västbanken tillåtas att ta makten i Gaza.

Volkswagen skär ner på personalkostnader

1 timme sedan
Volkswagen kommer att skära ner personalkostnaderna de närmaste åren, meddelar den tyska biltillverkaren. Syftet är att öka vinsten och få ny fart på en vacklande övergång till elbilar.

Tre döda i skjutning i Nevada

2 timmar sedan
Tre personer sköts till döds och ytterligare en skadades allvarligt i en skjutning på University of Nevada i Las Vegas, uppger den lokala polisen.

Senaten i USA blockar Ukrainastöd

3 timmar sedan
Republikanerna i den amerikanska senaten blockerar tills vidare en fortsatt debatt om president Bidens stödpaket för Ukraina, Israel och Taiwan, rapporterar Politico.