Niklas Lindgren, som kallades "Hagamannen" i media, är i dag fri.
Niklas Lindgren, som kallades "Hagamannen" i media, är i dag fri. - Foto: Polisen/TT och Scanpix/NTB/TT

Hagamannens brott, straff och liv i dag – det här vet vi om Niklas Lindgren

Hagamannen satte skräck i Umeå under flera års tid och har beskrivits som en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän. Nyheter24 besvarar och sammanfattar några av de vanligaste frågorna om den ökände brottslingen.


Hagamannens ålder – hur gammal är han i dag?

Niklas Lindgren, som senare kom att bli känd som "Hagamannen" i media, föddes den 26 juli 1972 i Sörmjöle söder om Umeå.

Hur var Hagamannens uppväxt? 

Hagamannen har, enligt Aftonbladet, beskrivit sin uppväxt som "perfekt" och han gjorde bra ifrån sig i skolan.

– Han var lärarnas gullegris, har en tidigare skolkamrat berättat, enligt tidningen

Vad hade Hagamannen för jobb?

Vid tiden då Hagamannen greps jobbade han som bilplåtslagare på Motorcentralen i stadsdelen Haga i Umeå. 

– Inte i vår vildaste fantasi hade vi kunnat tro att det var han som var Hagamannen, har en tidigare kollega, som jobbade med Hagamannen i 14 år, sagt till Expressen.

När började Hagamannen begå brott? 

Hagamannen misstänks ha överfallit en 14-årig flicka i Hagaparken i augusti 1998, men när han väl greps hade fallet preskriberats. 

Den första av flera våldtäkter som han senare döms för ägde rum den 9 maj 1999. En kvinna som var på väg hem efter en middag blev då överfallen vid Regementsgatan i stadsdelen Haga, enligt SVT.

Den 10 december 2005, efter en tidsperiod på fem år där man inte kunnat koppla några brott till Hagamannen, utsätter han en kvinna för en grov våldtäkt vid Tegsbron. I samband med detta ska han ha utsatt henne för våld, bland annat genom att ta strypgrepp på henne och bita av hennes öra, och han ska vid upprepade tillfällen ha sagt: "Jag ska döda dig.”

Hagamannen fantombild – hur såg den ut?

I jakten på Hagamannen tog polisen, baserat på signalement från sex kvinnor och en flicka som överfallits i Umeå mellan 1998 och 2000, fram en fantombild. 

Fantombilden på Hagamannen. Foto: Polisen/TT

Signalement för Hagamannen – hur lång är han?

Det signalement som polisen gick ut med i sökandet efter Hagamannen var, enligt SvD, en man med svenskt utseende, som talade svenska utan någon märkbar dialekt, med cendréfärgat hår i åldern 25-35 år. 

Signalementet sa att Hagamannen var drygt 170 centimeter lång och senare visade det sig att han, enligt ett passunderlag som Aftonbladet tagit del av, är 166 centimeter lång.

Vad har Hagamannen för skostorlek?

Efter överfallen kunde polisen säkra flera skospår som senare visade sig stämma överens med Hagamannens skor i storlek 38, enligt Aftonbladet

När greps Hagamannen Niklas Lindgren?

Hagamannen, som då visade sig vara Niklas Lindgren, greps den 29 mars 2006.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hade Hagamannen barn och fru? 

När Hagamannen greps hade han fru och två barn. Familjen placerades på skyddat boende i samband med gripandet och den efterföljande rättegången.

Hagamannen straff – vad dömdes han till?

Hagamannen dömdes till 14 års fängelse för två våldtäkter, två grova våldtäkter, mordförsök och två våldtäktsförsök. 

Under tiden i fängelse var den dömde serievåldtäktsmannen skötsam. Hagamannen fick i januari 2013 umgås med sina barn under en permission. De gick då på två utställningar på Naturhistoriska museet och såg en film på Cosmonova. 

Hagamannen i dag – när släpptes han fri?

Den 28 juli 2015, efter att ha avtjänat nio år i fängelse, blev Hagamannen villkorligt frigiven. Han hade då avtjänat två tredjedelar av sitt straff.

Han var då satt under övervakning, men efter ett år stod det klart att Hagamannen skulle vara fri från övervakning

I dag lever Hagamannen med skyddad identitet på okänd ort. 

Hagamannen i dag: Har skuldberg på 400 000 – så lite betalar han av skadeståndet

När utsattes Hagamannen för misshandel?

I augusti 2015, kort efter att han blivit villkorligt frigiven, överfölls Hagamannen och misshandlades med sparkar och slag. En golfklubba användes som tillhygge och tre män åtalades för grov misshandel, men friades i Haparanda tingsrätt. 

Misshandeln på Hagamannen: Därför friades de tre misstänkta männen

Hagamannen dokumentär – när sänds den i SVT?

Hagamannens brott har genom åren skildrats i flera dokumentärer, däribland i podcasten P3 Dokumentär. Den 1 oktober 2023 släpps SVT-dokumentären "Hagamannen".

Läs fler artiklar om Hagamannen här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!