Hagamannens har än i dag en skuld på över 400 000 hos Brottsoffermyndigheten.
Hagamannens har än i dag en skuld på över 400 000 hos Brottsoffermyndigheten. - Foto: Henrik Montgomery/TT och NTB/TT

Hagamannens skuldberg på 400 000 – betalar 100 kronor i månaden i skadestånd

Hagamannen, som beskrivits som en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän, dömdes att betala hundratusentals kronor i skadestånd till sina offer. Nu har drygt 17 år passerat och hans avbetalningsplan är fortsatt oförändrad.
– Total skuldbild i nuläget är 403 813 kronor, säger Sten-Håkan Sidebo, enhetschef på Brottsoffermyndigheten, till Nyheter24.


Det var under sent 1990-tal som Hagamannen började sätta skräck i Umeåborna. Rädslan som skulle ta ett grepp om staden varade ända fram till 2006 då tvåbarnspappan Niklas Lindgren, efter år av överfall och ett omfattande sökarbete, greps.

Hagamannen dömdes att betala skadestånd

Samma år dömdes Niklas Lindgren till 14 års fängelse, för försök till mord, grov våldtäkt, våldtäkt och försök till våldtäkt, i Umeå tingsrätt – en dom som hovrätten senare fastställde. I den senare instansen dömdes han dessutom för ytterligare en våldtäkt. 

Utöver fängelsestraffet skulle Hagamannen dessutom betala skadestånd till sina offer. Men vid tiden för domen saknade han tillgångar och hans offer fick därför ersättning från Brottsoffermyndigheten som också tog över kravet. 

Ny SVT-dokumentär om Hagamannen: "Våndats rätt mycket"

Hagamannen i dag – har skuld på över 400 000

Hagamannen, som i dag lever med skyddad identitet, fick efter några år en avbetalningsplan beviljad – som i dag, 17 år efter domen, är helt oförändrad. 

– Den ligger egentligen på samma nivå som den gjort sedan den lades upp 2012 och det är 100 kronor som betalas in varje månad. Det är det lägsta belopp vi accepterar, säger Sten-Håkan Sidebo, chef på Brottsoffermyndighetens regressenhet, till Nyheter24.

Hur ser hans skuld ut i dag?

– Total skuldbild i nuläget är 403 813 kronor.

Detta innebär att Hagamannen, om han fortsätter att betala minimibeloppet 100 kronor i månaden, inte skulle vara skuldfri förrän om över 336 år.

Hagamannens brott, straff och liv i dag – det här vet vi om Niklas Lindgren

Hagamannen har ingen taxerad inkomst

När man lägger upp en avbetalningsplan förbinder man sig, enligt Sten-Håkan Sidebo, att informera Brottsoffermyndigheten om ens ekonomiska situation på något sätt förändras.

– Vissa hör av sig, men de flesta gör inte det. Så därför gör vi översyner ungefär var tredje år och tittar då på hyra, inkomst, familjesituation och dylikt för att se om man betalar ett rimligt belopp eller om man borde betala mer.

Senast man gjorde en översyn i Hagamannens ärende var 2021.

– Då var situationen oförändrad. Hans ekonomiska situation var densamma. Han har ingen taxerad inkomst.

Läs fler artiklar om Hagamannen här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!