Rika länder och Kina behöver öka takten för att minska sina utsläpp av koldioxid, visar en ny rapport från IEA. Arkivbild
Rika länder och Kina behöver öka takten för att minska sina utsläpp av koldioxid, visar en ny rapport från IEA. Arkivbild - Foto: Johan Nilsson/TT

Grön energi ger hopp om att kunna nå klimatmål

Den snabba ökningen av solenergi och elbilar i världen ger en strimma hopp om att det går att nå klimatmålen, visar en ny rapport från IEA. Men rika länder och Kina måste nu snabbt öka takten för att få ned sina utsläpp av koldioxid.


"Vägen mot 1,5-gradersmålet har blivit allt smalare de senaste två åren, men gröna energilösningar håller den öppen", säger IEA:s chef Fatih Birol i en kommentar.

Internationella energiorganisationen IEA säger i sin nya rapport att rika länder behöver nå koldioxidneutralitet redan runt 2045 – fem år tidigare än vad som sagts förut – för att målen i Parisavtalet ska vara inom räckhåll.

Och Kina måste snabba på sina åtgärder för att få ner utsläppen ännu mer. Målet om nollutsläpp måste nås 2050 i stället för 2060, enligt IEA.

Krävs tuffa beslut

"Världen har redan dröjt för länge för att kunna undvika tuffa beslut", skriver IEA i rapporten.

Det som ändå gör att det finns en möjlighet att nå målen är den snabba utvecklingen av fossilfri energi, bedömer IEA. Användningen av solenergi ökar i rekordfart och försäljningen av elbilar pekar uppåt.

"Energisektorn förvandlas snabbare än vad många tror", sägs det i rapporten.

Men IEA räcker upp ett stort varningens finger. Om världens länder håller fast vid fossil olja, kol och gas och inte ställer om till fossilfritt tillräckligt snabbt, så kommer man att bli beroende av olika tekniker som kan ta bort stora mängder koldioxid från atmosfären, till exempel CCS-teknik. Tekniker som ännu inte används i stor kommersiell skala.

"Att ta bort koldioxid från atmosfären är väldigt dyrt. Vi måste göra allt vi kan för att stoppa den från att hamna där överhuvudtaget", säger Birol.

Varmaste sommaren

Det långsiktiga målet som världens länder enats om i Parisavtalet innebär att den globala temperaturökningen ska hållas långt under 2 grader Celsius med sikte på högst 1,5 grader jämfört med förindustriell nivå.

Flera rapporter pekar på att målet kommer att vara mycket svårt att nå.

Årets sommar var den varmaste som har uppmätts globalt och värmeböljor, torka och skogsbränder har plågat Europa och övriga världen de senaste månaderna. Det slår hårt mot ekonomier, ekosystem och människors hälsa.

TT
/
Senaste nytt

Ryska hackare tar på sig attack mot myndighet

EU vill satsa miljarder på försvaret

Köp tillsammans och köp europeiskt. Det är maningen när EU-kommissionen vill få fart på både försvar och försvarsindustri i Europa.

Våldtog 13-åring – döms till 14 års fängelse

En 40-årig man döms till 14 års fängelse för våldtäkt mot barn, mordförsök samt olaga frihetsberövande, rapporterar lokala medier.

Visitationszoner försenas en månad

Regeringen skjuter upp visitationszonerna en månad till den 25 april. Detta efter att Lagrådet kritiserat den snabba hanteringen.

Polisen i Tingsryd rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Konga", skriver polisen på sin hemsida.

Folkkongressen: Kina satsar mer på försvaret

1 timme sedan
Kina ökar sin försvarsbudget med 7,2 procent, meddelas på den stora årliga folkkongressen som inleds i huvudstaden Peking på tisdagen.