Gemensamt för de fem männen är att de genomgick fertilitetsbehandling – men ingen av dem hade sagt ja till att donera spermier. Arkivbild.
Gemensamt för de fem männen är att de genomgick fertilitetsbehandling – men ingen av dem hade sagt ja till att donera spermier. Arkivbild. - Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Region riskerar skadestånd efter spermiestöld

Ett okänt antal donatorbarn i Halland berövades rätten till information om sitt genetiska ursprung. Det skedde i strid mot lagen och det var inte bara en enskild läkares ansvar. Slutsatsen dras i en extern rapport som genomförs på Region Hallands uppdrag.


Minst fem män blev ofrivilligt pappor när deras spermier användes för insemination på sjukhuset i Halmstad, har SVT:s Uppdrag granskning tidigare avslöjat efter en undersökning av inseminationsverksamheten på länssjukhuset i Halmstad under åren 1975–1996.

Nu har även revisionsbyrån PWC granskat det som hände.

Verksamheten sköttes huvudsakligen av en läkare som inte längre lever. Men i rapporten konstateras att den var känd såväl av anställda på kvinnokliniken som av sjukhusets ledning.

Bristerna består bland annat i att ett antal journaler och därtill hörande samtyckesblanketter saknas och dessa brister står i strid mot då gällande lagstiftning.

Region Halland agerade också felaktigt 2004, då en kvinna som genomgått inseminationsbehandling på 1980-talet fick beskedet att hennes journalhandlingar saknades. Redan då borde en utredning ha startats, anser revisionsbyrån.

Region Halland riskerar framöver att drabbas av skadeståndskrav, eftersom två av de ofrivilliga donatorerna lämnat in klagomål till Europadomstolen.

Regionen uppmanas att upprätta en handlingsplan för att kunna hantera kommande förfrågningar från drabbade. Regionen bör också överväga att erbjuda frivillig dna-testning och att göra en bredare journalgranskning, anser rapportförfattarna.

TT
/
/
Senaste nytt

Senaten i USA blockar Ukrainastöd

Sundsvall: Polisen rapporterar om försvunnen person

1 timme sedan
"Försvunnen person Alnö, Sundsvall", skriver polisen på sin hemsida.

En svensk bland de skadade – efter skottlossning i Bryssel

2 timmar sedan
En svensk har skadats i en skottlossning i de centrala delarna av Belgiens huvudstad Bryssel, bekräftar EU-parlamentarikern Jörgen Warborn för TT. – Det är en medarbetare till oss, just nu vill jag inte säga mer än så, säger Warborn.

Fordon kvar i skredområdet i Stenungsund

2 timmar sedan
Flera fordon som hamnade mitt i jordskredet på E6 utanför Stenungsund står fortfarande kvar. Det handlar om en buss, en lätt lastbil och några personbilar som ännu inte bärgats från rasmassorna.

Nedåt på USA-börsen

3 timmar sedan
De ledande amerikanska aktieindexen fortsatte sin resa nedåt under onsdagens handel.

Här är extrajobben i jul – med månadslön över 24 000 kronor

3 timmar sedan
Här listar vi tre extrajobb i jul som i genomsnitt kan ge en månadslön på över 24 000 kronor.