Den amerikanska senatens utrikesutskotts nya ordförande Ben Cardin i samband med att han mötte reportrar på torsdagen.
Den amerikanska senatens utrikesutskotts nya ordförande Ben Cardin i samband med att han mötte reportrar på torsdagen. - Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Toppsenator kan öppna för svenskt Natomedlemskap

Den nya ordföranden för senatens utrikesutskott i USA är öppen för att överväga att sälja F-16-plan till Turkiet, en affär som president Erdogan sagt är ett krav för att godkänna den svenska Natoansökan.


Senatorn Ben Cardin tar över ordförandeposten i senatens utrikesutskott efter den mutanklagade Bob Menendez, som tidigare blockerat försäljningen av amerikanska F-16-plan till Turkiet.

Cardin säger dagen efter tillträdet på posten att den potentiella F-16-affären påverkas av en lång rad faktorer och inte "bara" Sveriges ansökan om medlemskap i försvarsalliansen.

— Jag kommer att behöva diskutera med administrationen gällande flera av dessa frågor eftersom detta går bortom en enskild fråga, sade Cardin till ett pressuppbåd på torsdagen, skriver Reuters.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har lovat att han så snart som möjligt när det turkiska parlamentet öppnar på söndag ska skicka över den svenska Natoansökan för ratificering.

Cardin, som likt sin företrädare Menendez är demokrat, deltog tidigare i veckan vid ett Natomöte tillsammans med representanter för Turkiet och fick då samma bild av läget med Sveriges ansökan.

— De hävdar att det kommer att hända under första halvan av nästkommande månad, sade Cardin.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!