Även barn står listade med namn och fullständiga personnummer i mål som bland annat rör barnfridsbrott, enligt radion.
Även barn står listade med namn och fullständiga personnummer i mål som bland annat rör barnfridsbrott, enligt radion. - Foto: Johan Nilsson/TT

Brottsoffers personnummer läckta i domar

Flera brottsoffers personnummer har på grund av en bugg i domstolarnas nya datasystem läckt ut i offentliga domar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.


Det förekommer att barn står listade med namn och fullständiga personnummer i mål som bland annat rör barnfridsbrott, enligt radion.

Det nya systemet för att skriva domar har varit igång i snart ett år och personuppgifter ska ha röjts på flera tingsrätter i landet.

Jan Josefsson, enhetschef på Domstolsverket och ansvarig över införandet av det nya systemet, säger att problemet upptäcktes inom en månad efter att systemet sjösattes.

— Det bästa är förstås om personnumret inte finns med. Vi fick självklart många synpunkter på detta. Och relativt fort efter driftsättningen, kanske en månad, så tog vi bort uppgifterna om personnummer, säger han till radion.

Enligt Ekot har flera domar skrivits med personnummer efter det datum då buggen skulle ha fixats.

TT
/
Senaste nytt

Hett svartlut läcker från bruk – "90 grader"

Polisen i Malmö rapporterar om bråk

"Bråk mellan ordningsvakt och allmänhet, Värnhem.", skriver polisen på sin hemsida.

Besökarna rasar över Sveriges största marknad: "Sjukt osmakligt"

Kiviks marknad har hamnat i blåsväder efter att ha planerat en smådjursmarknad. På sin Facebooksida söker de efter personer som kan tänka sig ställa ut och sälja djur en marknadsdag i sommar, vilket har fått besökarna att se rött.

Kablar i Röda havet förstörda

Tre undervattenskablar för telekommunikation har gått av i Röda havet.

Svagt nedåt på Wall Street

1 timme sedan
New York-börsen backade på handelsveckans första dag, men de ledande indexen flyttade sig inte mycket. Breda S&P 500-index tappade 0,1 procent, Dow Jones industriindex 0,3 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex 0,4 procent.

Israel: 450 terrorister anställda av FN-organ

2 timmar sedan
Israels militär anklagar FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, för att ha över 450 "terrorister" anställda. Organet hävdar samtidigt att israeliska myndigheter torterat dess personal under förhör.