Utrikesminister Tobias Billström (M) konstaterar att Israel har rätt att försvara sig inom folkrättens ramar. Arkivbild.
Utrikesminister Tobias Billström (M) konstaterar att Israel har rätt att försvara sig inom folkrättens ramar. Arkivbild. - Foto: Oscar Olsson/TT

Billström: Inte aktuellt med evakueringsflyg

Utrikesminister Tobias Billström (M) fördömer terrorgruppen Hamas attack på Israel. Han varnar för en fortsatt svår situation för civila och säger att han följer utvecklingen noga. "Men i nuläget är det inte aktuellt att skicka evakueringsflyg", säger Billström.


Tobias Billström befinner sig i Omans huvudstad Muskat där ett möte är planerat sedan tidigare mellan EU:s utrikesministrar och Gulfstaternas samarbetsråd (GCC).

På mötet kommer man att ta upp Hamas anfallskrig mot Israel.

— Det här fruktansvärda angreppet som pågår mot mål i Israel och som drabbar många civila, det strider mot folkrätten och regeringen fördömer det i starkast möjliga ordalag, säger Billström.

— Det måste också stå helt klart att Israel har rätt att försvara sig mot de här fruktansvärda attackerna inom folkrättens regler.

"Finns inga ord"

Billström nämner såväl beskjutningen av israeliska samhällen och gisslantagandet av familjer. Han reagerar starkt på attacken mot en musikfestival i södra Israel, där milismän från Hamas dödat omkring 250 personer.

— Det är en obeskrivbar handling, säger han.

— Det finns inga ord som är starka nog för att beskriva ett terroristangrepp mot oskyldiga unga människor av den typen som Hamas har ägnat sig åt.

Israel har i sin tur svarat med flygräder mot Gaza vilket har demolerat flervåningshus.

Länder som Norge, Ungern och Polen har eller förbereder för att skicka evakueringsflyg för att få hem sina medborgare från Israel. I Sverige finns inte några sådana planer.

"Vi följer utvecklingen noga och förbereder för olika scenarios, men i nuläget är det inte aktuellt att skicka evakueringsflyg", säger Billström i en skriftlig kommentar.

"Hålla huvudet kallt"

Israel förbereder också en mobilisering av 300 000 reservister och inleder en blockad av Gazaremsan, enligt försvarsminister Yoav Gallant.

— Jag tror att det som krävs nu är att alla håller huvudet kallt och att man försöker förstå hur betydelsefullt det är att man kommer i gång med samtal och dialog om de här frågorna, säger Billström.

Där kommer såväl FN som EU att spela en viktig roll, säger Sveriges utrikesminister.

— För svenskt vidkommande tar vi kontakt med de personerna som jobbar för EU i de här frågorna, framför allt står vi i kontakt med EU:s höga representant för utrikesfrågor, Josep Borell.

EU:s 27 medlemsländer har kommit med ett uttalande där Hamas attack fördöms i starka ordalag.

Pekar på tvåstatslösning

Billström kommer också från Saudiarabien där han haft ett möte med sin saudiske motsvarighet.

— Sverige och Saudiarabien är helt överens om att vägen framåt ligger i en tvåstatslösning som ett slutmål för hur man ska kunna lösa den här konflikten, säger han.

Det finns inga planer hos regeringen att dra tillbaka erkännandet av Palestina som stat. Erkännandet från Sverige 2014 är i enlighet med FN-resolutioner, konstaterar Billström, och att dra tillbaka det skulle gynna terrorgruppen.

— Då går man Hamas intressen till mötes, för de motsätter sig en palestinsk statsbildning och skulle inget hellre vilja än att den idén lades åt sidan för gott.

Därmed inte sagt att det var olyckligt, fortsätter Billström.

— Det var prematurt när det fattades. Men nu är Palestina erkänt och regeringen har inte för avsikt att dra tillbaka erkännandet. Erkännandet av stater är en fråga där Sveriges agerande bör präglas av kontinuitet och det lämpar sig inte för förändringar från en regering till en annan.

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!