Terrorstämplade Hamas har avfyrat raketer mot Israel sedan islamistgruppens omfattande attacker inleddes i lördags.
Terrorstämplade Hamas har avfyrat raketer mot Israel sedan islamistgruppens omfattande attacker inleddes i lördags. - Foto: Hatem Moussa/AP/TT

S vill se plan för att evakuera svenskar

Regeringen har just nu inga planer på att flyga hem svenskar från Israel. Men Socialdemokraterna kräver handling – och en evakueringsplan.


— Regeringen bör ta initiativ till en planering för att kunna evakuera svenskar, säger partiets utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson.

Länder som Norge, Ungern och Polen har eller förbereder för att skicka evakueringsflyg för att få hem sina medborgare från Israel efter terrorgruppen Hamas omfattande attacker.

— Vi vet inte hur det här utvecklar sig, men det verkar gå mot ett fullskaligt krig, som dessutom kan hålla på under lång tid. Då har Sverige i likhet med andra länder, ett ansvar för att få ut sina medborgare ur den här krigszonen, säger Johansson, som tycker att Sverige ska organisera sig med andra länder.

Utrikesminister Tobias Billströms (M) besked är att det just nu inte är aktuellt.

"Vi följer utvecklingen noga och förbereder för olika scenarios, men i nuläget är det inte aktuellt att skicka evakueringsflyg", sade Billström i en skriftlig kommentar i måndags.

Utrikesdepartementets pressjour skriver i ett mejl till TT att det finns beredskap för olika händelseutvecklingar och ett nära samarbete är upprättat med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

"UD, ambassaden i Tel Aviv och generalkonsulatet i Jerusalem har kontakt med svenskar som befinner sig i området och upplyser om de möjligheter som finns att ta sig ut. Vi samråder även i nordisk- och EU-krets för det fall andra länder har överkapacitet på eventuella flyg."

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!