M-ledningen vill att fler kommuner ska säga ja till vindkraft. Arkivbild,
M-ledningen vill att fler kommuner ska säga ja till vindkraft. Arkivbild, - Foto: Heiko Junge/NTB/TT

M-ledning vill öka lokal acceptans för vindkraft

Moderatledningen har backat från krav på att kommunerna måste lägga in ett tidigt veto om de vill stoppa vindkraftsbyggen. Genom att kommuner nu föreslås få ta del av vinsten från vindkraften kommer den lokala acceptansen att öka, hoppas partiledningen.


I ursprungsförslaget ville partistyrelsen att kommunerna ska tvingas att ge ett eventuellt veto mot vindkraftsbyggen tidigare i processen än i dag för att få snurr på utbyggnaden. Men förslaget ledde till protester bland partiets kommunalråd, som såg risken att det kommunala vetot skulle inskränkas. Och vindkraftsmotståndet är stort i många kommuner.

Efter många timmars förhandlingar i utskottet som behandlar frågan inför debatten i dag enades partistyrelsen och ombuden om en kompromiss.

Ska tjäna på vindkraft

Där finns inte längre något krav på att kommuner måste lägga sitt eventuella veto tidigt i processen. I stället slås det fast att det kommunala inflytandet är intakt.

— Det viktiga som har hänt är att vi har sagt att fler ska få ta del av vinsten, och att vi därför ska få mindre fokus på vid vilken tidpunkt man kan säga nej till vindkraften. Fokus blir i stället på att fler känner att de kan tjäna på det och säga ja till vindkraften, säger Christofer Fjellner, som lett arbetet med att ta fram M:s nya klimat- och energipolitiken.

— Det känns skönt att visa att för oss moderater är inte vindkraften ett kulturkrig.

Kommunerna föreslås få en del av skatteintäkterna från vindkraften, så att det inte bara blir staten som i dag.

— Det är den stora skillnaden, och det gör väl att hela synen på vindkraften blir annorlunda. Att det inte bara är samhället i stort som tjänar på den, utan även de som bor nära, säger Fjellner, som till vardags är oppositionsråd i Stockholm.

Men nyligen presenterades en utredning om incitament för att få fram mer vindkraft, där utredaren inte fick lägga fram sådana skatteförslag – det ville inte den M-ledda regeringen.

Moderaterna är största regeringspartiet, så om vi på vår stämma säger att det här är viktigt att utreda, så utgår jag från att vi kommer att arbeta vidare i linje med det, säger Fjellner.

Grannkommuner

Oliver Rosengren, ordförande för M i Kronoberg och riksdagsledamot, är en av dem som jobbat för att hålla det kommunala vetot intakt.

— Man tydliggör kommunernas inflytande och man tydliggör också att det tillstånd som kommunerna ger både ska låsa antal och höjd på vindkraftverken tidigt i processen. Det är bra, säger Rosengren.

Han är också mycket nöjd med att utskottet föreslår att grannkommuner ska få ge synpunkter på vindkraftsbyggen, som även påverkar människor som bor på andra sidan kommungränsen. Det är något som M i Kronoberg har drivit.

Utskottet var enigt, men frågan avgörs av stämman senare under fredagen när vindkraften har debatterats.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!