Svartmunnade smörbultar blir vanligare i svenska vatten och är ett hot mot andra arter.
Svartmunnade smörbultar blir vanligare i svenska vatten och är ett hot mot andra arter. - Foto: Joakim Hållén

Invasiva smörbulten sprider sig i Sverige – äter de andra fiskarnas rom

Den svartmunnade smörbulten sprider sig och dominerar nu i vissa svenska vatten, visar en ny DNA-analys. Risken är att den konkurrerar ut inhemska fiskarter.

Sammanfattning av artikeln
  • Svartmunnad smörbult, en aggressiv fiskart som hotar andra fiskar, dominerar nu vissa platser i Gävlebukten enligt DNA-analyser från IVL Svenska Miljöinstitutet.
  • Forskaren Mikael Dahl varnar för att etableringen kan påverka inhemska arter och ekosystemet, och länsstyrelsen har rapporterat "alarmerande" stora fångster av arten.
  • Fisken finns även i nedre delar av Gavleån och utanför hamnar i Gävlebukten, men inte i Dalälven och Testeboån.

Den svartmunnade smörbulten beskrivs som aggressiv, den reproducerar sig snabbt och utgör ett hot mot andra fiskar, genom att skrämma bort dem och äta deras rom.

I Gävlebukten verkar arten nu vara en av de dominerande på vissa platser, enligt DNA-analyser som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort.

"Risken finns att etableringen av svartmunnad smörbult i svenska vatten kan få stora effekter på inhemska arter och påverka ekosystemet" säger forskaren Mikael Dahl, forskare vid institutet, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen har gjort "alarmerande fångster"

Tidigare undersökningar har visat på stora mängder av svartmunnad smörbult i just Gävlebukten och en oro är att den ska sprida sig upp i vattendrag som mynnar runt Gävle.

De nya analyserna, som gjorts genom att detektera DNA-spår som alla fiskar lämnar efter sig, visar att arten vid vissa tillfällen var den vanligast förekommande fiskarten i ett område på södra sidan av Gävlebukten, vid Österviksudden.

Även vid provfiske har länsstyrelsen tidigare fått "alarmerande" stora fångster av svartmunnad smörbult i det området, enligt Mikael Dahl på IVL Svenska miljöinstitutet. Han menar att det behövs innovativa lösningar för att begränsa ytterligare spridning av arten.

Svartmunnad smörbult fanns även i nedre delar av Gavleån och var vanlig utanför hamnar i Gävlebukten, enligt analysen. Däremot hittades den inte alls i Dalälven och Testeboån.

TT
/
Hot
/
Senaste nytt

Lastfartyget Rubymar har sjunkit i Röda havet

Källor: Parter delvis överens om vapenvila

Förhandlingarna om vapenvila mellan Israel och Hamas går framåt, uppger egyptiska säkerhetskällor för Reuters.

Systembolaget: Så straffas personal som råkat sälja alkohol till minderårig

Att arbeta på Systembolaget innebär ett stort ansvar då personalen i kassan varje dag måste hålla stenkoll på att ingen som handlar är under 20 år. Men vad blir då konsekvenserna om det råkar hända?

Så påverkas Sveriges värnpliktiga av Nato

Snart är Sverige fullvärdig medlem i Nato. Vad betyder det för de tusentals unga svenskar som gör eller har gjort sin värnplikt? Vi reder ut några frågor med Pliktverket och Försvarsmakten.

Gunvor erkänner mutor – får mångmiljardböter

Oljebolaget Gunvor, med den svenske grundaren Torbjörn Törnqvist i spetsen, erkänner att bolaget under en rad år betalat mutor till regeringstjänstemän i Ecuador för att vinna kontrakt.

Ica-butiken larmar: "Lite väl mycket trams"

Under den senaste tiden har antalet butiksstölder ökat. En Ica-butik har fått nog och har gått ut med bild på personerna som utnyttjade butikens obemannade system.