Svartmunnade smörbultar blir vanligare i svenska vatten och är ett hot mot andra arter.
Svartmunnade smörbultar blir vanligare i svenska vatten och är ett hot mot andra arter. - Foto: Joakim Hållén

Invasiva smörbulten sprider sig i Sverige – äter de andra fiskarnas rom

Den svartmunnade smörbulten sprider sig och dominerar nu i vissa svenska vatten, visar en ny DNA-analys. Risken är att den konkurrerar ut inhemska fiskarter.

Sammanfattning av artikeln
  • Svartmunnad smörbult, en aggressiv fiskart som hotar andra fiskar, dominerar nu vissa platser i Gävlebukten enligt DNA-analyser från IVL Svenska Miljöinstitutet.
  • Forskaren Mikael Dahl varnar för att etableringen kan påverka inhemska arter och ekosystemet, och länsstyrelsen har rapporterat "alarmerande" stora fångster av arten.
  • Fisken finns även i nedre delar av Gavleån och utanför hamnar i Gävlebukten, men inte i Dalälven och Testeboån.

Den svartmunnade smörbulten beskrivs som aggressiv, den reproducerar sig snabbt och utgör ett hot mot andra fiskar, genom att skrämma bort dem och äta deras rom.

I Gävlebukten verkar arten nu vara en av de dominerande på vissa platser, enligt DNA-analyser som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort.

"Risken finns att etableringen av svartmunnad smörbult i svenska vatten kan få stora effekter på inhemska arter och påverka ekosystemet" säger forskaren Mikael Dahl, forskare vid institutet, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen har gjort "alarmerande fångster"

Tidigare undersökningar har visat på stora mängder av svartmunnad smörbult i just Gävlebukten och en oro är att den ska sprida sig upp i vattendrag som mynnar runt Gävle.

De nya analyserna, som gjorts genom att detektera DNA-spår som alla fiskar lämnar efter sig, visar att arten vid vissa tillfällen var den vanligast förekommande fiskarten i ett område på södra sidan av Gävlebukten, vid Österviksudden.

Även vid provfiske har länsstyrelsen tidigare fått "alarmerande" stora fångster av svartmunnad smörbult i det området, enligt Mikael Dahl på IVL Svenska miljöinstitutet. Han menar att det behövs innovativa lösningar för att begränsa ytterligare spridning av arten.

Svartmunnad smörbult fanns även i nedre delar av Gavleån och var vanlig utanför hamnar i Gävlebukten, enligt analysen. Däremot hittades den inte alls i Dalälven och Testeboån.

TT
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!