Utredningen har fokuserat på på vård, omsorg och det förebyggande arbetet mot narkotika. Arkivbild.
Utredningen har fokuserat på på vård, omsorg och det förebyggande arbetet mot narkotika. Arkivbild. - Foto: Heiko Junge/NTB

Drogmålet: 20 procent färre döda inom fem år

En av huvudpunkterna i den narkotikautredning som på torsdagen lämnas till socialminister Jakob Forssmed (KD) är att minska den narkotikarelaterade dödligheten med 20 procent inom fem år.


— Det finns sedan länge ett stigma runt narkotikaberoende som påverkar samhällets syn och vilka insatser och resurser vi ställer till förfogande, säger regeringens särskilda utredare Thomas Lindén, som utrett den svenska narkotikapolitiken, vid en pressträff.

— Stigmatiseringen måste motverkas, säger Jakob Forssmed vid pressträffen.

Utredningen har bland annat kartlagt vård och stöd och förebyggande insatser och ska även föreslå ett nationellt program för att minska antalet dödsfall.

Varje år dör ungefär 800–900 personer av läkemedels- och narkotikaförgiftningar.

Den förra S-regeringen tillsatte utredningen om en översyn av narkotikapolitiken i mars 2022. Utredaren Thomas Lindén har haft ett och ett halvt år på sig att komma med sina slutsatser.

Frågan om avkriminalisering eller legalisering ingick inte.

— Att gå den vägen vore en enorm gåva till de kriminella gängen, sade dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) när utredningen tillsattes.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!