Utredningen har fokuserat på på vård, omsorg och det förebyggande arbetet mot narkotika. Arkivbild.
Utredningen har fokuserat på på vård, omsorg och det förebyggande arbetet mot narkotika. Arkivbild. - Foto: Heiko Junge/NTB

Drogmålet: 20 procent färre döda inom fem år

En av huvudpunkterna i den narkotikautredning som på torsdagen lämnas till socialminister Jakob Forssmed (KD) är att minska den narkotikarelaterade dödligheten med 20 procent inom fem år.


— Det finns sedan länge ett stigma runt narkotikaberoende som påverkar samhällets syn och vilka insatser och resurser vi ställer till förfogande, säger regeringens särskilda utredare Thomas Lindén, som utrett den svenska narkotikapolitiken, vid en pressträff.

— Stigmatiseringen måste motverkas, säger Jakob Forssmed vid pressträffen.

Utredningen har bland annat kartlagt vård och stöd och förebyggande insatser och ska även föreslå ett nationellt program för att minska antalet dödsfall.

Varje år dör ungefär 800–900 personer av läkemedels- och narkotikaförgiftningar.

Den förra S-regeringen tillsatte utredningen om en översyn av narkotikapolitiken i mars 2022. Utredaren Thomas Lindén har haft ett och ett halvt år på sig att komma med sina slutsatser.

Frågan om avkriminalisering eller legalisering ingick inte.

— Att gå den vägen vore en enorm gåva till de kriminella gängen, sade dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) när utredningen tillsattes.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.