Personal från Kustbevakningen och Sölvesborgs kommun arbetar med sanering efter oljeläckaget från passagerarfartyget Marco Polo vid naturreservatet Spraglehall.
Personal från Kustbevakningen och Sölvesborgs kommun arbetar med sanering efter oljeläckaget från passagerarfartyget Marco Polo vid naturreservatet Spraglehall. - Foto: Johan Nilsson/TT

Ny prognos: Oljan kan röra sig i oväntad riktning

En tidig prognos pekade på att den läckte oljan skulle röra sig söderut, men än så länge har ingen olja setts till på skånska kuster. Nu visar en ny prognos att oljan istället kan röra sig norrut. Men allt är högst osäkert just nu, säger Mattias Lindholm, pressekreterare vid Kustbevakningen.


Det har nu gått fem dagar sedan passagerarfartyget Marco Polo gick på grund i Hanöbukten i Blekinge.

Tidigare visade en prognos att oljan skulle nå Åhus i nordöstra Skåne på onsdag.

— Vi har inte fått några uppgifter om att det ska finnas olja på någon skånsk strand. Nu visar vår prognos att vinden kommer att svänga de närmsta dagarna. All olja som driver är känslig för vind och vattenströmmar. När de ändras så tar oljan nya riktningar, och ju mer den rör sig, desto risk finns det för att den kan sprida sig till nya områden, säger Mattias Lindholm.

Kan svänga i olika riktningar

Den senaste prognosen visar att det finns en risk för att oljan kan röra sig i en nordöstlig riktning.

— Det beror på när vinden vänder riktning och hur länge den blåser i samma riktning. Prognosen säger att den kommer svänga i lite olika riktningar så vi kan inte säga med säkerhet vart den eventuellt kan röra sig.

Fram till onsdagen kunde Kustbevakningen lokalisera oljan som läcker från fartyget och fånga upp den, men eftersom vattnet är så kallt har all olja sjunkit mot botten och det är därför oklart var den finns och hur den rör sig.

— Nu omfördelar vi resurser till stränderna. Vi får förstärkning från aspiranter och hemvärnet för att rädda naturen, men vi tar hela tiden höjd för att vår personal måste ut till sjöss om ytterligare olja skulle läcka ut eller om befintlig olja skulle flyta upp till vattenytan igen, säger Mattias Lindholm.

"Inte så glamoröst"

Under helgen kommer personal eventuellt att arbeta under natten.

— Vi tar också höjd för att arbeta nattetid med belysning. Personal på plats jobbar strandnära. Det är ett manuellt kroppsarbete som inte är så glamoröst. De skyfflar, hovrar och det kan eventuellt gå att suga upp oljan, säger Mattias Lindholm.

Enligt Kustbevakningen har rederiet TT-Line fortsatt inte presenterat någon bärgningsplan.

— Vi ser inte att det kommer bärgas de närmsta dygnet. Resurser som de har anlitat är på väg. De kommer att anlända allt eftersom och vi planerar för en full närvaro en bit in i nästa vecka.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!