Den grundstötta färjan Marco Polo på tisdagen. Kustbevakningen sanerar oljan som läcker ut. Färjan var på väg mellan Trelleborg och Karlshamn.
Den grundstötta färjan Marco Polo på tisdagen. Kustbevakningen sanerar oljan som läcker ut. Färjan var på väg mellan Trelleborg och Karlshamn. - Foto: Andreas Hillergren/TT

Grundstött fartyg bärgas under dagen

Den grundstötta färjan Marco Polo kommer att bärgas under onsdagen, med start under tidig morgon, uppger Kustbevakningen. Bärgningen innebär nya risker för ytterligare oljeutsläpp.


Fartyget, som ska föras till Stillerydshamnen i Karlshamn, har orsakat omfattande oljeutsläpp utanför Blekinge.

Den har grundstött sammanlagt tre gånger – först två gånger i tät följd den 22 oktober och sedan en tredje gång i söndags, då färjan gick loss från grundet och drev iväg ett hundratal meter och gick sedan på grund igen. Följden blev en än större oljeläcka.

Oljan har nått land i Sölvesborgs och Karlshamns kommuner, och ett stort antal fåglar har skadats då de fått fjäderdräkten hopklibbad av olja.

Hittills beräknas den totala mängden upptagen olja vara cirka 50 kubikmeter Fartyget bedöms i nuläget inte läcka olja, men tre tankar ombord är skadade.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!