Det finns flera saker du som förälder kan göra för att underlätta om ditt barn har svårt att sova.
Det finns flera saker du som förälder kan göra för att underlätta om ditt barn har svårt att sova. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Hasse Holmberg / TT

Har ditt barn svårt att sova? Så hanterar du ditt barns sömnproblem

Att föräldrar kan uppleva utmaningar om ens barn har svårt att sova är inget ovanligt. Enligt specialsjuksköterskan Johan Holmgren finns det flera saker du som förälder kan göra för att underlätta sömnen.


Upplever du att ditt barn har problem med sömnen? Att små barn har utmaningar med sömncyklerna är inget ovanligt, och det finns förklaringar till varför det kan te sig utmanande för dig som förälder.

Är du förälder? Så mycket kostar ditt barn till 18-årsdagen

Sjuksköterskan: "Då blir det ännu jobbigare"

I Nyhetsmorgon i TV4 berättar specialsjuksköterskan inom barn och ungdom, Johan Holmgren, att sömncyklerna varierar vilket påverkar dig och ditt barns sömn, vilket kan upplevas som utmanande för dig som förälder.

– Barnets sömncyklar ligger runt 60 minuter medan vi vuxna ligger runt 90 minuter så det finns ett 30 minuters glapp där barnet blir jättepigg och vi är i slutet av vår sömncykel där vi är som mest trötta. Blir vi väckta när vi är som tröttast då blir det ännu jobbigare.

Holmgren menar att utmaningarna kommer och går. Och det handlar om att vila vid rätt tillfället för att du som förälder ska återfå energin igen. Låt hellre bli att titta på ett extra avsnitt av favoritserien eller låt disken stå en stund. Du kan istället passa på att vila samtidigt som ditt barn och ta hand om annat när du har energin för det.

– Det kommer en period inom en kort tid då det blir mer lägligt för det.

Så mycket får svenska barn i månadspeng – skiljer tusenlappar

Så hjälper du ditt barn att sova bättre

För att ditt barn snabbare ska hitta sina rutiner behöver du som förälder, enligt Johan Holmgren, visa barnet trygghet och närhet så de lär sig att somna om på egen hand. Det gäller även att, i de fall man är två föräldrar i hushållet, avlasta och ge varandra utrymme för återhämtning. 

– Hitta de små luckorna för när du kan återhämta dig. Sover ditt barn så passa på att sova du också, förklarar han.

  • Trygghet och rutiner – finns där för barnet 
  • Inga stora förändringar – gör inte allt på en gång
  • Uppmärksamma barnets signaler – så de inte blir övertrötta 
  • Barnets sömnproblem går över 
  • Ta hjälp av BVC – de vet vad som är viktigt och normalt för barnens utveckling

Så mycket pengar förlorar du när du vabbar

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!