Tusentals propalestinska demonstranter samlades utanför Vita huset i Washington DC under lördagen för stöd till människor Gaza.
Tusentals propalestinska demonstranter samlades utanför Vita huset i Washington DC under lördagen för stöd till människor Gaza. - Foto: Amanda Andrade-Rhoades/AP/TT

Tusentals demonstrerade till stöd för Gaza

Ilskan växer över de stigande dödstalen i Gaza och på lördagen gav sig tiotusentals propalestinska demonstranter från Washington till Berlin ut på gatorna för att kräva ett omedelbart eldupphör.


Demonstranterna, särskilt i länder med stora muslimska befolkningsgrupper som USA, Storbritannien och Frankrike, uttryckte besvikelse över stödet till Israel samtidigt som bombningar i Gazaremsan , där både sjukhus och bostadsområden blivit måltavlor, har intensifierats.

I USA samlades tusentals människor i huvudstaden Washington DC för att protestera mot Vita husets stöd till Israel och militäroffensiven i Gaza.

"Palestina kommer att bli fritt", kunde demonstranter höras skandera, samtidigt som en enorm palestinsk flagga rullades ut av folkmassan som fyllde Pennsylvania Avenue som leder upp till Vita huset.

I USA samlades tusentals människor i huvudstaden Washington DC för att protestera mot Vita husets stöd till och Israel.

Röstar inte på Biden

Många av demonstranterna riktade sin frustration direkt mot president Joe Biden. 27-åriga Jinane Ennasri från New York sade att regeringens agerande fått henne att tänka om inför nästa års presidentval.

— Vi trodde att han skulle representera oss, men det gör han inte, sade Ennasri, som uppgav att hon sannolikt kommer avstå från att rösta 2024.

På plats fanns även 73-åriga Steve Strauss från Baltimore, som sade att han är en av många judar som demonstrerar mot Israels behandling av palestinier.

— De försöker döda så många palestinier som de kan komma undan med, hävdade han. Jag är här för att göra min röst hörd för de människor som förtrycks.

I ett regnigt Paris samlades tusentals människor i en marsch i östra delen av den franska huvudstaden för att uttrycka sin ilska. Vissa kunde höras skrika slagord som "Israel, mördare!", medan andra anklagade president Emmanuel Macron för att vara en "medbrottsling".

Polischefen i Paris tillät demonstrationen, men lovade att agerande som kunde ses som antisemitiskt eller som stöd till terrorism skulle beivras.

Demonstranter i Berlin under lördagen.

Ökning av hatbrott

Flera länder i Europa har sett en ökning av antisemitiska hatbrott sedan den 7 oktober.

I franska Lyon angreps en judisk kvinna med kniv i sitt hem under lördagen, uppgav kvinnans advokat till BFM. På dörren ska man även ha funnit en svastika. Hon ska inte ha fått livshotande skador.

Vid en demonstration i London greps en person misstänkt för brott under terrorlagen efter att ha paraderat med ett plakat som kunde anses hetsa till hat.

I Berlin hade omkring tusen poliser kallats in för att säkerställa ordningen sedan en tidigare propalestinsk demonstration blivit våldsam. Tyska dpa rapporterade att omkring 6 000 demonstranter marscherade genom huvudstaden. Flera tusen demonstrerade även i Düsseldorf.

Propalestinska demonstranter i Rom.

I italienska Milano samlades omkring 4 000 personer i en propalestinsk protest, och tusentals marscherade i huvudstaden Rom. En av deltagarna där var den 22-åriga läkarstudenten Yara Abushab från Gaza universitet, som varit i Italien sedan 1 oktober,

— De bombade mitt universitet, mitt sjukhus. Jag har förlorat väldigt många nära och den senaste gången jag hörde något från min familj var för en vecka sedan. Situationen är obeskrivlig, sade hon.

Enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet har över 9 400 palestinier mist livet sedan krigets inledning. Israel uppger att omkring 1 400 israeler, de allra flesta av dem civila, dödades i massakrer och angrepp kring attacken den 7 oktober. Omkring 240 personer beräknas ha tagits som gisslan av Hamas vid attacken.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!