Kvinnan jobbade på Attunda tingsrätt och har suttit häktad sedan september misstänkt för att ha spridit sekretessbelagd information.
Kvinnan jobbade på Attunda tingsrätt och har suttit häktad sedan september misstänkt för att ha spridit sekretessbelagd information. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Åtal: Anställd i domstol läckte till kriminell

En kvinna anställd på Attunda tingsrätt åtalas för grovt dataintrång och grovt brott mot tystnadsplikt.


Kvinnan "har i sin egenskap som handläggare vid Attunda tingsrätt, uppsåtligen röjt uppgifter som hon varit pliktig att hemlighålla enligt lag eller annan författning. Röjandet har bestått i att (NN) röjt uppgifter från Attunda tingsrätt till en person som inte haft rätt att ta del av uppgifterna", skriver åklagare Per Nichols i åtalet.

Personen som fick ta del av uppgifterna var "en kriminellt belastad person som direkt eller indirekt var föremål för de uppgifter som röjandet avser", heter det vidare i åtalet.

Enligt åklagaren är brotten av ”systemhotande karaktär” och kvinnan har under häktningen omfattats av särskilda restriktioner.

Kvinnan åtalas även för dataintrång och brott mot tystnadsplikt av normalgraden.

Hon ska bland ha varnat ett kriminellt nätverk om att de skulle avlyssnas av polisen, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Målet handläggs av jävsskäl i Stockholms tingsrätt.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!