Bild från polisens hemliga kameraövervakning mot kvinnan.
Bild från polisens hemliga kameraövervakning mot kvinnan. - Foto: Polisen/TT

Väninnans varning: "Han utnyttjar dig"

En kvinna anställd vid Attunda tingsrätt åtalas för att vid upprepade tillfällen ha lämnat ut hemlig information till en man i Turebergsnätverket från Sollentuna. Väninnan varnade henne om att hon utnyttjades – men hon hade blivit kär. "Den här killen har fått mig i någon fälla och jag har väl blivit blind eller något", säger hon i förhör.


På fredagen åtalades hon för grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrång.

Enligt åtalet har hon vid flera tillfällen lämnat ut hemlig information från domstolen till i huvudsak en kriminell man som enligt polisen kopplas till Turebergsnätverket från Sollentuna. Hon har även låtit honom surfa fritt på hennes jobbdator och söka efter information hos domstolen, enligt åtalet.

I de första förhören sedan hon gripits och anhållits berättar hon att det var hon som kontaktade mannen i början av året. Hon var "intresserad" av honom, men visste inte då att han var kriminell. Någon form av relation mellan dem uppstod.

"Ja, ja, I guess", svarar hon på en rak fråga i polisförhör om hon hade blivit kär.

Hon pratar länge och öppet om hur hon situationen utvecklas, där hon först bara hjälpte mannen att få ut offentliga handlingar. Senare började hon även ge honom sådant som var hemligt.

"Ja, jag vet inte jag, jag blev väl korkad. Alltså (skrattar till) ja. Ja jag var dum i huvudet", svarar kvinnan på polisens fråga om varför.

Avslöjade avlyssning

I förhör berättar hon att hon vid två tillfällen lämnat ut information om att personer inom nätverket har fått hemliga tvångsmedel, bland annat telefonavlyssning, riktade mot sig. Informationen har hon delat med sig av genom att fota dokument och skicka det till mannen på Snapchat.

Att det blev så här säger hon beror på att hon känt sig pressad och hotad.

"Alltså, han pressa ju ut mig för att jag ska hjälpa honom med handlingar och jag tror att, jag var nog mer – jag lät honom utnyttja".

"Det kanske är liksom som att jag vill få en bekräftelse, jag vet inte", resonerar hon i förhör.

Att kvinnan ska ha varit hotad är inget som finner stöd i utredningen, enligt åklagaren.

På frågor om hur hon ser på vilka effekter läckorna kunde få spelar hon ner att det hade någon betydelse. Dessutom är det inte effektivt att komma åt gänget genom hemliga tvångsmedel, menar hon.

"Spelar roll gör det så klart men jag kan inte säga att det är det mest effektiva metoden heller".

"Nej framför allt inte om nån läcker", svarar polisen.

"Nej, jag vet. Jag skulle väl säga att fysisk spaning är väl mer effektivt om man ska få dit nån".

Varnas av väninna

En stor del av bevisningen mot henne består av information från hemliga tvångsmedel. Bland annat har man följt hennes kommunikation med mannen och avlyssnat hennes samtal. I ett av dem hörs hur en väninna varnar för mannen:

"Jag har ju sagt till dig och han utnyttjar dig. När skulle du börja inse det. Du är en golare för honom. Varför ser du dig själv så underlägsen?"

I förhör frågar polisen varför hon viftar bort väninnas varningar.

"Jag tror inte man vill se det liksom, man vill liksom inte se sanningen", svarar hon.

I senare förhör tar hon tillbaka en stor del av vad hon sagt. Bland annat vill hon inte kännas vid att mannen fått surfa på hennes dator och ställer sig frågande till att hon lämnat uppgifter om tvångsmedel.

"Jag har sagt jättemycket i förhör som inte stämmer", säger hon.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!