Leif GW Persson kommenterade domen mot Felix Åkerlunds stalker i TV4:s "Nyhetsmorgon".
Leif GW Persson kommenterade domen mot Felix Åkerlunds stalker i TV4:s "Nyhetsmorgon". - Foto: Stella Pictures och Maja Suslin/TT

Leif GW Persson utsatt för stalker: "Tagit reda på vem det är"

I söndagens "Nyhetsmorgon" kommenterade Leif GW Persson SVT-serien "Dokument inifrån: Stalker" och berättade då att han själv blivit utsatt för en stalker.
– Jag har tagit reda på vem det är naturligtvis, säger han i programmet.


Det var i oktober som "Dokument inifrån: Stalker" hade premiär. Fokus för den tredelade dokumentärserien var Felix Åkerlund från Skellefteå, som utsattes för en stalker under flera års tid

Under denna tid blev Felix, numera 30 år gammal, som tog emot tusentals sms från ett anonymt 072-nummer, allt mer isolerad.

"Det gick så långt att han haft alla persienner neddragna och gått runt i lägenheten och letat efter kameror", står i domen som Nyheter24 tidigare tagit del av. 

Är Felix Åkerlund fri från sin stalker i dag?

Leif GW Persson om domen mot Felix Åkerlunds stalker

Efter att ha anklagats för våldtäkt och misshandel vid flera tillfällen och efter att ha gjort flera polisanmälningar mot stalkern som även kontaktat människor i 30-åringens närhet, dömdes en vän till Felix Åkerlund för olaga förföljelse, förtal och föregivande av allmän ställning.

Och i söndagens sändning av TV4:s "Nyhetsmorgon" kommenterade kriminologen Leif GW Persson domen.

– Hon har ju förstört livet konkret för honom under en förskräcklig massa år, men hon får skyddstillsyn, säger han i programmet och får då frågan om vad han tycker om straffpåföljden från programledaren Jenny Alversjö

– Det är alldeles för lågt faktiskt. Det här är en utomordentligt påtaglig psykisk misshandel som hon har utsatt honom för, så där borde det finnas gott underlag för straffskärpningar, men det här är ett nytt sätt att ge sig på folk. Det sammanhänger med datoriseringen med våra liv, så lagstiftaren brukar sällan hänga med där. 

Experten: Är du utsatt för en stalker? Det här bör du göra

Leif GW Persson har själv blivit stalkad

I programmet konstaterar Leif GW Persson att olaga förföljelse är ett vanligt brott och att han själv varit utsatt för en stalker "vid flertalet tillfället".

När Jenny Alversjö frågar hur han hanterat dessa situationer svarar han:

– Jag har tagit reda på vem det är naturligtvis, för det är ingen större match. Sedan har jag sett till att det blivit stopp på det på det viset. 

Samtidigt uppmanar kriminologen alla som själva blir utsatta för en stalker att polisanmäla det hela.

Leif GW Perssons besked om framtiden i Nyhetsmorgon – då lämnar han TV4

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!