Genrebilder. - Foto: Janerik Henriksson/TT/Tomas Oneborg/SvD/TT

Patient i livshotande tillstånd fick vänta på ambulans – på grund av skiftbyte

En ambulans fick in ett larm med prio 1, vilket är av högsta prioritet där någon har akuta livshotande symtom. Trots det fördröjdes hjälpen med 20 minuter, på grund av ett skiftbyte.


En ambulans fick larm om en person som befann sig i ett livshotande tillstånd. Ambulansen skulle åka dit med blåljus, men fördröjdes 20 minuter på grund av ett skiftbyte, vilket Siren var först att rapportera om.

Ambulanssjukvårdare tilläts jobba full – nu avgår chefen: "Svår situation"

Larmet var av högsta prioritet

Enligt lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg ska teamet som arbetade natt fått ambulansuppdraget innan den officiella avlösningstiden, trots detta bad två anställda som jobbade det aktuella nattskiftet om att bli avlösta av de kollegor som skulle påbörja nästa skift.

"Denna avvikelse är av nationellt intresse då liknande avvikelser finns över landet", skriver vårdgivaren Premedic i anmälan till Ivo.

Larmet som ambulansen fått ska ha varit prio 1. Vilket innebär att det är av högsta prioritet där någon har akuta livshotande symtom. Det kan även vara ett olycksfall, skriver Siren.

Åldring svalt ihjäl på ålderdomshem – fick sova på madrass tömd på luft

/
IVO
Senaste nytt

Medeltidskyrka i brand – oklara skador

Israels parlament emot påtvingad statslösning

Israels parlament knesset röstade med klar majoritet för en regeringsproklamation från tidigare i veckan, där man motsätter sig att länder unilateralt utropar en palestinsk stat.

Två döda i krock utanför Norrköping

Två personer har omkommit i en trafikolycka utanför Norrköping, skriver polisen på sin sajt.

Sri Lanka betalar oljeskuld med te

Det ekonomiskt krisdrabbade Sri Lanka har exporterat te värt 20 miljoner dollar till Iran för att delvis återbetala sina oljeskulder på 251 miljoner dollar, motsvarande omkring 2,6 miljarder kronor, enligt landets regering.

Sjukhus missade att slå larm – patient dog

Akuten på ett sjukhus i Hälsingland utlöste inte traumalarm när en svårt skadad person kom in med ambulans. Patienten fick intensivvård, men avled dagen efter.

Många nya bilar säljs med dåligt krockskydd – ökar riskerna vid olycka

Många nya bilar ute i handeln når inte upp till fem stjärnor i Folksams sammanställning av bilmodellernas krockskydd. Trafiksäkerhetsforskaren Anders Ydenius säger att säkerhetsbristerna ökar risken för medicinsk invaliditet vid en olycka.