Patienten fick vänta flera timmar på operation. Arkivbild.
Patienten fick vänta flera timmar på operation. Arkivbild. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

Patient avled efter fördröjd operation

En man avled på operationsbordet efter att ha fått vänta i timmar på operation.


Nu anmäls händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, skriver Bohusläningen.

Mannen skulle genomgå en robotassisterad titthålsoperation för en förstorad prostata, vilket är en rutinoperation. Allt gick enligt plan och patienten vårdades på uppvakningsavdelningen under natten efter operationen.

Patienten klagade dock på en känsla av obehag i buken men röntgenundersökningen som följde visade inga avvikelser.

Dagen efter hade symtomen förvärrats och en ny röntgen gjordes men det tog flera timmar innan ett beslut om att operera kom och då hade mannen drabbats av läckage på tarmen och fått blodförgiftning. Operationen påbörjades, men mannen avled på operationsbordet.

Händelsen har nu anmälts enligt lex Maria till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg eftersom tidsfördröjningen tros vara ett starkt bidragande skäl till att patienten avled.

— Det är den huvudsakliga problematiken – att förloppet med en ny undersökning fördröjdes. När man beslutade att operera igen hade det gått flera timmar, chefsläkare Olof Ekre, till Boshusläningen.

TT
Senaste nytt

Borlänge: Polisen rapporterar om knivlagen

Borlänge: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna misstänkt för misshandel och ofredande.", skriver polisen på sin hemsida.

Tränare våldtog kvinna med funktionsvariation

En man i 60-årsåldern döms för att vid två tillfällen ha våldtagit en kvinna samt för att ha ofredat henne sexuellt ytterligare två gånger, rapporterar Bohusläningen. Övergreppen skedde när mannen, som var kvinnans idrottstränare, skjutsade henne från träningen till hennes boende.

Dödsskott mot palestinier på Västbanken

Sex palestinier rapporteras ha skjutits ihjäl av israeliska soldater i flyktinglägret al-Fara i den av Israel ockuperade Västbanken.

Avvaktande öppning på Stockholmsbörsen

1 timme sedan
Stockholmsbörsen inleder avvaktande i väntan på amerikansk jobbstatistik under eftermiddagen. Vid öppning pendlar OMXS-index kring nollan med blandad utveckling för storbolagen. Indextunga Ericsson lyfter 1,4 procent medan H&M stiger 1,2 procent på en uppgraderad syn från Handelsbanken.

Stridslystet i Dubai – oljeland gör motstånd

1 timme sedan
Det råder dålig stämning bland skyskraporna i Dubai. Infekterade bråk om framtiden för utsläppsbovarna olja, kol och naturgas präglar klimatmötet COP28. Det är en uppförsbacke, säger klimatminister Romina Pourmokhtari.