Skillnaderna är stora vad gäller kommuners arbete med barnkonventionen, visar en undersökning från Bris. Arkivbild.
Skillnaderna är stora vad gäller kommuners arbete med barnkonventionen, visar en undersökning från Bris. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Bris: Kommuner brister i barns rättigheter

Många svenska kommuner brister i arbetet med att implementera barnkonventionen i sina verksamheter, visar en rapport från Bris. Vi ser stora skillnader mellan och inom kommuner, säger Sofia Walan på Bris.


Barnkonventionen är lag i Sverige sedan 2020. Men i Bris undersökning, som 183 av landets 260 kommuner har svarat på, uppger hälften av kommunerna att de saknar en strategi för att implementera barnkonventionen i sina verksamheter.

Det finns också stora skillnader inom kommunerna. När det gäller till exempel skola och socialtjänst är många kommuner bra på att se till barnens rättigheter – men inom andra verksamheter ser det värre ut.

— Till exempel när det gäller krisberedskap eller samhällsplanering så har man inte gjort tillräckliga anpassningar för att säkerställa barns rättigheter, säger Sofia Walan, chef för Bris regionenhet.

I en tid med ekonomisk oro, en våldsvåg i Sverige och flera uppmärksammade krig i världen blir det extra viktigt, betonar hon.

— Det påverkar barns mående och känsla av trygghet. Då ser vi risker när kommunerna inte inkluderar barns rätt till information i till exempel sin krisberedskapsplanering, säger Sofia Walan.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!