Hur mycket alkoholfri glögg kan man egentligen dricka utan att åka fast för rattfylleri?
Hur mycket alkoholfri glögg kan man egentligen dricka utan att åka fast för rattfylleri? - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Gunnar Lundmark/Svd/TT

Alkoholfri glögg kan göra dig rattfull – så mycket måste du dricka

När julen nalkas kanske man unnar sig en och annan kopp varm glögg. Men hur mycket av den alkoholhaltiga drycken krävs för att åka dit för rattfylleri? En hel del visar det sig.


När december månad stundar med allt från snö, advent och julfirande är det inte helt ovanligt att unna sig en kopp varm glögg. 

Det klassiska inslaget säljs både som alkoholhaltig dryck och som alkoholfri. Och trots att man lätt kan tro att alkoholfri glögg är just vad den låter som, är det i många fall långt ifrån sanningen. Enligt svenska alkohollagar får en sådan dryck nämligen innehålla upp till 0,5 procent alkohol.

Nyårsquiz 2023: Färdiga frågor och svar om året som gått

Så mycket alkoholfri glögg kan du dricka

Om du skulle inmundiga alkoholfri glögg för att sedan sätta dig bakom ratten kanske du undrar hur mycket som krävs för att åka fast för rattfylleri.

Du kan nämligen dricka alkoholfri glögg och riskera att åka dit. Så, hur stor mängd krävs innan du riskerar att få utslag på alkohomätaren?

Faktum är att man behöver konsumera en hel del. En genomsnittlig man kan dricka hela 2,82 liter alkoholfri glögg innan det ger utslag och en genomsnittlig kvinna kan dricka 1,86 liter, enligt en undersökning som alkoholmätarföretaget Alcosense genomfört. 

Gräsen ligger på 0,2 promille enligt svensk lag.

Uträkningen är baserad på Widmarkformeln som räknar ut promille baserat på alkoholhalt och mängd delat på kroppsvikt utifrån ett genomsnitt för könen.

Så dyr blir julmaten – expertens dom i priskriget: "Varför betala mer?"

Jul
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!