Matpriskollens vd spår butikernas agernade inför julhandeln.
Matpriskollens vd spår butikernas agernade inför julhandeln. - Foto: Johan Nilsson/TT & Leif R Jansson / TT

Så dyr blir julmaten – expertens dom i priskriget: "Varför betala mer?"

Snart är det dags att börja planera inför julens matinköp. Matpriskollens vd och grundare berättar för Nyheter24 hur han tror matjättarna väljer att agera i priskriget.


Den första snön har fallit på flera håll i landet och då betyder det att julen börjar närma sig med stormsteg. I år, liksom alla andra år, brukar den mysiga högtiden också innebära stora utgifter – framför allt när det kommer till matinköp. 

Utgifterna du ska undvika inför jul – experten: ”En kostsam månad”

Så agerar matjättarna – under julhandeln

Hur kommer egentligen prisutvecklingen att te sig för mat under julhandeln? Nyheter24 har pratat med Matpriskollens vd och grundare Ulf Mazur om hur han spår den närmaste framtiden och hur han tror matjättarna agerar i det ständiga priskriget.

– Ingen vågar öka priserna inför jul. De hinner inte med massa taktik nu eftersom det är den största säljmånaden på året. Jag tror inte man försöker taktikhöja mer än någon annan utan det är en månad med massor av annat på gång för butikerna.

Istället är det en kamp om kunderna i hopp om att de inte ska gå till konkurrenterna, förklarar Ulf Mazur.

– Nu gäller det främst att få in kunder i butiken, som storhandlar till helgerna och att dom inte går till konkurrenten. Jag tror inte det kommer bli någon matkedja som höjer priserna avsevärt mer än någon annan, inte heller sänker, förklarar Ulf Mazur för Nyheter24.

Nyårsquiz 2023: Färdiga frågor och svar om året som gått

Så många handlar mat på extrapris – enligt experten

Och även om han inte tror att Ica, Coop, Lidl och de andra matjättarna kommer höja priserna av taktiska skäl så betonar Mazur dock att julhandeln också är en period då matbutikerna riskerar att förlora stora delar av sina intäkter till det som säljs till extrapris.

– 40 procent av det som handlas av konsumenterna i Sverige är på extrapris, det är en avsevärt stor del och det har ökat ordentligt bara de senaste åren. Det kommer förmodligen fortsätta att öka ännu mer eftersom vi är så prismedvetna när vi handlar, säger han och tillägger:

– Om en så hög andel av det som handlas köps på extrapris minskar också butikernas intäkter jämfört med vad de hade fått in om det sålts till ordinarie pris. Varför betala mer för en produkt om du kan få den billigare?

Ulf Mazur är grundare och vd för Matpriskollen. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Därför är vissa Ica-butiker dyrare än andra: "Prissättningen beror ju på..."

/
Jul
/
Mat