På söndag är det dags. Arkivbild.
På söndag är det dags. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sen advent skapar förvirring

I år är julafton på en söndag. Det har lett till viss förvirring kring första advent. När ska man tända första ljuset egentligen?


För många är adventssöndagarna en nedräkning till julafton och därför ville en del tända första adventsljuset i söndags. Men kyrkoåret ser annorlunda ut – advent är de fyra söndagarna före juldagen, förklarar Charlotte Frycklund, nätpräst i Svenska kyrkan.

— Juldagen är kyrkans firande, precis som påskdagen är kyrkans firande. Att vi firar aftnar är en svensk sed och då firar vi jul lite före själva högtiden.

Det är nog få som förknippar veckorna före jul med fasta, återhållsamhet och stillhet. Men precis som tiden före påsk är advent en fasteperiod på fyra veckor.

— Det är meningen att man ska förbereda sig mentalt på Jesus ankomst och att Gud blir människa. Sedan har ljuständningen för många blivit en slags nedräkning, säger Charlotte Frycklund.

De år juldagen är på en måndag infaller fjärde advent på julafton. Nästa gång vi får vänta ända till den 3 december med att tända första ljuset är 2028.

Det tidigaste första advent kan komma är när juldagen ligger på en lördag. Den som ser adventssöndagarna som ett sätt att dra ut maximalt på julmyset kan se fram emot 2033, då är första advent redan den 27 november.

TT
/
/
Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!