Torsdag 22 Februari 2024
Medeltemperaturen är bara ett av flera dåliga rekord som slagits i år enligt FN:s meteorologiska organisation WMO. Bilder visar den global temperaturökningen 1980–2023 samt prognoser för olika scenarier jämfört med förindustriell nivå i grader Celsius.
Medeltemperaturen är bara ett av flera dåliga rekord som slagits i år enligt FN:s meteorologiska organisation WMO. Bilder visar den global temperaturökningen 1980–2023 samt prognoser för olika scenarier jämfört med förindustriell nivå i grader Celsius. - Foto: Anders Humlebo/TT

Rekordvarmt 2023 – och det blir värre

Krossade värmerekord, ökade utsläpp av växthusgaser och minskande isar i Antarktis. Det är kontentan när FN:s meteorologiska organisation WMO släpper en ny rapport lagom till klimatförhandlingarna i Dubai.


Rapporten från WMO bekräftar farhågorna om att 2023 kommer att bli det varmaste året sedan mätningarna inleddes. Mätdata fram till den sista oktober visar att medeltemperaturen globalt ligger 1,4 grader över förindustriell tid.

Nivåerna av växthusgaser är rekordhöga, den globala temperaturen är rekordhög, havsnivåerna är rekordhöga och isarna vid Antarktis är rekordsmå. Det är en öronbedövande kakafoni av slagna rekord, säger WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas vid en pressträff.

Juli rekordvarmt

Juli i år var den enskilt varmaste månaden sedan mätningarna inleddes. Och det ser ut som att världen måste förbereda sig på ännu högre temperaturer. Enligt WMO-rapporten kommer 2024 med största sannolikhet att bli ännu varmare eftersom väderfenomenet El Niño fortsätter att leda till uppvärmning.

Dessutom har extrema väderhändelser orsakat omfattande katastrofer för människor och natur på många platser under året.

I rapporten konstateras att koldioxidnivåerna är 50 procent högre än under förindustriell tid vilket bidrar till att värmen stannar kvar i atmosfären. Eftersom koldioxiden stannar kvar blir konsekvensen att temperaturen kommer att fortsätta att stiga under många år framöver.

Somalias huvudstad Mogadishu drabbades av kraftiga översvämningar i slutet av november tvingades tusentals människor på flykt.

Borde ge rysningar

— Värmerekorden borde skicka rysningar längs ryggraden på alla världens ledare, säger FN:s generalsekreterare António Guterres i en film som släpps tillsammans med rapporten.

Några exempel som nämns i rapporten är att hastigheten på havsnivåhöjningen mellan 2013 och 2022 är dubbelt så hög som mellan 1993 och 2002.

De tre främsta växthusgaserna – koldioxid, metan och kväveoxid – nådde rekordnivåer under 2022 som är det senaste året med tillförlitliga mätningar. Men, konstaterar rapportförfattarna, lokala mätningar visar att utsläppen fortsätter öka under 2023.

António Guterres uppmanar världens ledare till handling under klimatkonferensen COP28 som nu inleds i Dubai.

— Det finns fortfarande hopp. Vi har en färdplan för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader och för att undvika det värsta klimatkaoset. Men världens ledare måste skjuta startskottet på COP28, säger han.

TT
/
/
Senaste nytt

Varning för storm – tåg inställda

Fullmåne 2024: Då är nästa fullmåne • Kalender med datum

När är det fullmåne 2024? Hur ofta är det fullmåne och påverkar fullmåne sömnen? Här hittar du svaren på det och du kan dessutom se en kalender över när nästa fullmåne är 2024.

Buss och bil i frontalkrock – flera skadade

En buss och en bil har krockat söder om uppländska Harbo.

Sent val kan ge lång höst i EU

Ursula von der Leyen väntas få fortsätta som ordförande i EU-kommissionen efter EU-valet i juni. Tillsättandet riskerar dock att bli rejält försenat – kanske ända till 2025.

Tre av fyra företag vill betala lösensummor efter it-attacker

It-hackers angriper allt fler bolag. 9 av 10 märkte av angreppen i fjol, varannan utsattes för utpressning och tre av fyra ville betala lösensumman. Det gör hackerangrepp för en allt mer lukrativ business. Myndigheter, företag, organisationer och privatpersoner står allt mer handfallna.

"Världens viktigaste aktie" på ny rekordnivå efter rysaren

Nvidia har beskrivits som världens viktigaste aktie. Nu kan techinvesterarna pusta ut och halvledarjätten rusar i samband med New York-börsens öppning. Nvidia-aktien steg 12 procent till en ny högstanivå efter att bolaget släppt nya kvartalssiffror, som överträffade alla förväntningar.